Кирил Домусчиев : Парите за завода в Пещера не са грант, ще ги връщаме

Според шефа на КРИБ България става европейски лидер в биотехнологиите

Актуални новини
15:21 - 17 Септември 2019
3224
Кирил Домусчиев: Парите за завода в Пещера не са грант, ще ги връщаме

Вчера в Пещера бе открита най-голямата инвестиция в производствени мощности за годината – новият завод на производителя на ветеринарни и фармацевтични продукти „Биовет“. Той е финансиран от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по плана „Юнкер“, като общата стойност на инвестицията е 300 млн. лв. За новия завод, локацията и предизвикателствата в сферата Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на „Биовет“ и главен изпълнителен директор на „Хювефарма“ разговаря пред economic.bg.

- Г-н Домусчиев, „Биовет“ откри най-голямата си инвестиция в производството на ветеринарни и фармацевтични продукти в Пещера. Планирате ли още подобни инвестиции и къде?

- Нашата първа задача е да възвърнем тази огромна по мащаб инвестиция. Беше изключително трудно да проектираме и построим този завод, защото той е много високотехнологичен, с висока степен на автоматизация. Ние успяхме да го проектираме на база на нашия ноу-хау и на нашия опит. Такива заводи не се строят всеки ден, не е просто да направиш един мост или път, а става въпрос за стотици хиляди километри кабели, тръби, клапани, система за автоматизация, двигатели, съоръжения и съпътстващата инфраструктура. От тук нататък също ни предстои не по-лесна задача – този завод трябва да заработи. През следващите няколко месеца концентрацията на всички специалисти в завода ще бъде насочена към постигане на максимални добиви и добри резултати в производството с новите съоръжения. Успоредно с това текат и обучения на новите кадри. Очакваме около 200 човека да работят в завода и съпътстващата инфраструктура, защото въпросът тук е не само да произведем субстанцията, но и да я формулираме в един краен продукт, който да пласираме направо на крайните потребители. Считам, че в рамките на следващата година за нас ще бъде по-важно да произвеждаме, да постигнем максимално добра себестойност и да продаваме тази продукция, която почти изцяло е насочена за износ.

- А относно следващи инвестиции?

- Не по-малко сериозна инвестиция планираме в Разград, която е свързана с производството на ваксини. Все още правим изчисления за нейния мащаб, но чисто технологично тя ще бъде едно голямо предизвикателство и ще бъде изключително впечатляващо. В Пещера всяка година инвестираме между 10-15 млн. евро в капекс (Капиталови разходи - бел. ред.) и изграждане или подмяна с нови съоръжения за формулиране, производство и очистване на наши продукти. Тук инвестициите със сигурност няма да спрат, но няма и да бъдат в такива шокови еднократни мащаби.

Спокойно можем да наречем Пещера „долината на биотехнологиите“ – както в Щатите говорим за „Силициевата долина“ – това е най-голямата мощност в България и една от най-големите в Европа в момента в сферата на ферментацията и биотехнологиите.

- Проектът в Пещера беше подкрепен с финансиране в размер на 100 млн. евро по плана "Юнкер". Планирате ли да участвате в подобни програми за набиране на европейско финансиране?

- Имаме много проекти за развитие на селските райони, които са свързани с иновации, но мащабите не са толкова големи. Най-малкото, тези програми не дават тази мащабност като плана "Юнкер". Да се надяваме, че един ден ще построим друг завод с пари от кредитиране, като искам да подчертая, че парите не сме ги получили под формата на грант. Получихме финансиране, което трябва да връщаме. Надявам се, на база на нашите нови разработки, да стигнем един ден до изграждане и на друг завод по подобна програма.