Кирил и Асен п*каят газ, Христо Иванов ги разби с преференциите

ДБ взе 5-има депутати горница над договорката на лидерите

Политика
09:31 - 06 Април 2023
7840
Кирил и Асен п*каят газ, Христо Иванов ги разби с преференциите

"Демократична България" има осезаемо повече депутати в новия парламент в сравнение с предварително отредените им депутатски места в коалиционното спораземение за ужас на лидерите на „Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

От ДБ си траеха и дадоха предимство на Кирил и Асен при реденето на листите, тъй като правилно заложиха на преференциите, с които ще гласува твърдият им електорат.

ПП и ДБ се разбрали, че ще разпределят своите 73 депутати (колкото бяха в предишния парламент) реципрочно – 53 на „промяната“ и 20 на „Демократична България“.

Коалицията обаче успя да вкара само 64 народни представители, а партията на Кирил Петков и Асен Василев губи и други 5 депутати, изхвърлени от ДБ с преференциите. Този сценарий се повтори в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

В Пловдив Милен Матеев от ПП няма да е депутат, заради преференциите на Манол Пейков от ДБ. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли четвъртия доц. д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

Същата е ситуацията в Бургас, защото Димитър Найденов от ДБ, въпреки че беше извън сметките, сложен на неизбираемото шесто място, влиза. За сметка на кандидата на ПП Богомил Петков. Плевенчани също наказаха ПП, пускайки в парламента Свилен Трифонов, а не втория в листата  Деян Петков, близък до водача Радостин Василев.

Най-тежк ае скандалът в Русе, където петият Иван Белчев със съвсем скромни усилия и едва 236 преференции изхвърля втората Рена Стефанова от ПП, за която преференциалният вот е едва 135 гласа. Стефанова е лична номинация на бившия министър Николай Събев. Станалото с посочената да следи интересите му кандидатка стана повод за остра реакция на Събев в социалните мрежи.

Така със слаб резултат и разместване, 53-мата депутати на „промяната“ вероятно ще се окажат 38, а 20-те на ДБ, като се тегли чертата, ще са 26.