Кирил Маричков издаде автобиографията си

Книгата на легендарния рокаджия "На прага на времето“ включва над 100 снимки от личния му архив, някои от които се публикуват за първи път

Култура
12:37 - 12 Април 2023
2953
Кирил Маричков издаде автобиографията си

По случай 55 години от създаването на „Щурците“ излиза автобиографичната книга на основателя на групата – Кирил Маричков. „На прага на времето“ включва над 100 снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на „Щурците“, излезли през дългия им творчески път. 

Кирил Маричков е един от легендарните български рок музиканти, композитор и аранжор, основател на една от най-популярните групи – „Щурците“, с която създава и изпява  редица обичани песни. С решителност и постоянство в период на пълна цензура по време на социализма той успява да проправи пътя на рок музиката за българската сцена и става вдъхновител на поколения български музиканти.

Едва ли има българин, който да няма любима песен на „Щурците“ и да не познава високата, с изправени рамене фигура, опашката и мустака на нейния създател Кирил Маричков.

Автобиографичната книга „На прага на времето“ представя подробно житейския и творчески път на забележителния музикант от детството му до на най-силния период в историята на „Щурците“ – 80-те години на ХХ век. Съдържанието е разпределено в седем части, поместени са спомени на бащата на музиканта, на членове от групата и други негови приятели музиканти. 

Обемното издание е подготвяно повече от три години, а за да узрее идеята за написването й отнема още толкова. Нито Кирил Маричков, нито редакторът Веселина Паскова си спомнят откога се познават, но за хора, които обичат рок музиката (и не само) и имат общи приятели музиканти, е обичайно да се срещат често.

Маричков е словоохотлив и с удоволствие разказва всякакви случки, свързани или с историята, която много обича, или с книгите, или с приятели, или с богатия му жизнен и професионален опит. Никога не му е хрумвало, че може да ги опише в книга.

И от дума на дума, от история на история идва предложението на Веселина Паскова, че за самия него, за почитателите му, и всеки който познава или не познава времето на появата на българския рок, спомените в тази книга ще са един много добър подарък.

Музикантът се колебае – през годините е давал безбройни интервюта, в медиите многократно се пише и говори за него и „Щурците“, дали има неизказани неща? Той е изключително прецизен във всичко, с което се захване, и осъзнава, че реализирането на такъв проект е сериозно и отговорно начинание. Приема предложението на Веселина Паскова и издателството и работата започва. Както в началото на музикалната му кариера, така и в писателското поприще нищо не става бързо и лесно.

За известно време Ковид пандемията променя и обърква живота на всички.

Войната в Украйна пък дълбоко разтърсва Маричков и съзнанието му изцяло е обсебено от нея и превратностите в света, затруднява се да насочи енергията си в подреждане на спомени.

Нееднократно подчертава, че в този момент отново Веселина Паскова му помага много в подготвянето на книгата. Непримиримият му дух и устрем да довършва всичко започнато се оказват решаващи за преодоляването на появилите се пречки. 

Премиерата на „На прага на времето“ ще се състои през май 2023. Преди това Кирил Маричков ще участва в концерта „Фондацията празнува 10 години около света“ на 26 април в зала 1 на НДК. В събитието ще участват Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански и специалните гости Любо Киров, Момчил, Константин Цеков, Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р.