Кирил Милушев, осквернил Мемориала в Париж, чака екстрадиция в ареста

Общество
12:11 - 06 Август 2024
733
Кирил Милушев, осквернил Мемориала в Париж, чака екстрадиция в ареста

Зад решетките ще чака решението дали да бъде екстрадиран Кирил Милушев, който е в ареста от 25 юли, когато бе задържан в Благоевград заради европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Париж на 19 юли. реши Софийският апелативен съд.

В ранните часове на 14 май на стената на Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж и върху сгради в 4-ти и 5-ти район били изрисувани 35 червени ръце - символ, изразяващ линчуване на израелските граждани-резервисти в Рамала през 2000 година.

Вчера съдът в Благоевград реши да екстрадира Милушев във Франция. Той може да обжалва в едноседмичен срок. Днес в Софийския апелативен съд се гледаше само дали той да остане в ареста, докато делото за екстрадицията му
не приключи. Самият Милушев не дойде в залата. Представляваше го адвокатът му Иван Попниколов.

Юристът изтъкна, че Милушев не е участвал в драскането на графитите. Бил в Париж с двама приятели, но в този момент бил със счупена дясна ръка. Тя била гипсирана. Попниколов представи и медицински документи. Посочи, че по време на случката 26-годишният младеж получил забележка от френски полицай, че снима клип и веднага го изтрил. Обясни и че младежът има сериозни психиатрични проблеми. Те започнали преди 7 години, когато клиентът му
опитал да се самоубие в САЩ. Тогава младежът бил на бригада в Денвър, но скочил в реката. След това семейството му го лекувало и дори Милушев успял да завърши висше образование в родния си град. Работел в София, докато преди 2 месеца не получил нова криза, този път докато бил в Чехия с приятели на концерт. С дипломатическа помощ Кирил бил прибран в България, за да се лекува.

Попниколов обясни, че в ареста няма как младежът да получава адекватна психиатрична помощ и затова поиска да го пуснат на свобода.
Съдът обаче изтъкна, че делото за екстрадиция върви бързо и дори има решение на първа инстанция, което не е влязло в сила. Затова не пуска Милушев под домашен арест, както поиска Николов, а го остави зад решетките.