Кирил Петков: Без преговори с ГЕРБ, ние ще сме конструктивна опозиция

Резултатът от над 20% ни дава огромна сила, заяви бившият премиер

Политика
08:33 - 03 Октомври 2022 (обновена)
3551
Кирил Петков: Без преговори с ГЕРБ, ние ще сме конструктивна опозиция

"Ние сме в позиция на конструктивна опозиция. Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. Първата политическа сила носи голяма отговорност. Отказваме да преговаряме с ГЕРБ. ГЕРБ имат голям избор, ДПС е логичен коалиционен партньор, например и "златен пръст" от "Възраждане", заяви в "Денят започва" по БНТ съпредседтелят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той не изключва правителство на двете партии с подкрепа от "Възраждане". "ГЕРБ вече го направиха с "Атака". Има много варианти в резултатите", каза Петков. 

По думите му ролята на конструктивна опозиция е важна с цел бдителност. Той поясни, че няма идея какво точно представлява партията на Стефан Янев "Български възход". Няма ясна визия кой и как стои отзад и каква е крайната политика на партията, уточни бившият премиер.

"Ще бъдем гласна опозиция. През последните 7-8 месеца инфлацията заля цяла Европа и животът стана много скъп, много хора се разочароваха, те са в малките населени места и решиха да не отидат да гласуват", добави лидерът на "Продължаваме промяната".

"Вярваме, че вотът на хората трябва да бъде уважаван. С тях имаме общи виждания и ще защитаваме тезите за антикорупция и членството на България в ЕС. Ние сме в центъра и сме за по-големи социални плащания към пенсионерите и младите хора. Но за борбата с корупцията и реформата в съдебната система сме на едно мнение с ДБ. В дългосрочен план ще успеем", вярва Кирил Петков. Според него е задължително първата политическа сила ГЕРБ да направи правителство, за да носи отговорност.

"Ние го направихме и не беше лесно. Ще бъдем конструктивна опозиция. Ще реагираме, ако видим обръчи от фирми около ГЕРБ и ДПС при обществените поръчки. Ще ги следим внимателно", каза Петков. По думите му "Продължаваме промяната" ще работи за България както на централно, така и на местно ниво. 

Кирил Петков подчерта, че няма да се сливат парламентарни групи, например между ПП и "Демократична България". "Тук сме с кауза. Резултатът от над 20% ни дава огромна сила. Ние сме организация на 1 година", посочи той.