Кирил Петков: Бойко Борисов е страхливец, а Корнелия Нинова - боец

Най-големият ми страх би бил експертно правителство на ДПС, ГЕРБ и „Възраждане”, заяви лидерът на ПП

Политика
08:19 - 29 Септември 2022 (обновена)
5969
Кирил Петков: Бойко Борисов е страхливец, а Корнелия Нинова - боец

Съпредседседателят на Продържаваме Промяната и бивш премиер Кирил Петков не съжалява за вчерашната си изненадваща поява в ефира на Би Ти Ви, когато без да предупреди нито телевизията, нито политическите си опоненти отиде на дебат вместо кандидат-депутата от партията си Венко Сабрутев. Позицията си тази сутрин Петков обясни по време на телевизионното си участие в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ненадейната поява на съпредседателя на ПП в студиото на Би Ти Ви снощи и породилия се скандал от това между него, водещата на предизборния дебат Мария Цънцарова и двамата представители на ГЕРБ Томислав Дончев и Деница Сачева, намери широк отзвук в социалните мрежи и разбуни политическите духове три дни преди предсрочните парламентарни избори.

Ако правилата са да се скриеш и да те е страх да не се появиш на едно интервю, то в такъв случай сменяме правилата, отсече днес Кирил Петков по адрес на лидера на Бойко Борисов и отново покани председателя на ГЕРБ на лидерски дебат.

Съпредседателят на Продължаваме Промяната смята, че от ГЕРБ трудно биха влезли в директен дебат. Той отново посочи, че канят лидера на партията Бойко Борисов на реален дебат, защото хората имали право да знаят какво мислят лидерите.

„Лидерите трябва да застават зад политиките си. Не ни е страх, не разчитаме само на пиар стратегии. Заставаме с лицето си за важните политики на България”, подчерта Петков.

„Съдът не казва, че Борисов е невинен. Казва, че факторът „неотложност” не е бил там. Това е голяма разлика. С една работеща прокуратура Борисов трябва да е в риска да е виновен”, коментира той ареста на лидера на ГЕРБ.

По-лошо е да имаме задкулисие като партньор, отколкото да нямаме коалиция, коментира още бившият премиер.

Той отчете - една от най-големите грешки е, че са се съгласили да имат коалиционен партньор, който е бил „Троянски кон”. „70% от енергията ни отиваше да опазим държавните средства не само от задкулисието, но и от желанието на ИТН да дава пари по стария начин”, уточни той.

„Имаме много голям шанс да сме първа политическа сила. Нашите вътрешни проучвания показват, че това е с огромен шанс. Има голяма вероятност да сме първа политическа сила и вероятност да сме 121, плюс депутатите на трите партии”, добави той.

Към момента Петков посочи, че в момента не вижда условия, по които от ПП да си партнират с ГЕРБ. „Ние искаме да направим реална съдебна реформа, реално правосъдие”, е неговото мнение.

И добави: „В този си формат, с това си лидерство, което има реална опасност при работеща съдебна система или КПКОНПИ, да влязе в затвора, няма как да са наши коалиционни партньори, толкова е просто”.

Петков сподели, че най-големият му страх би бил, ако има експертно правителство на ДПС, ГЕРБ и „Възраждане”. „Забравете думата „експерти” - следете реалните партии, които подкрепят едно правителство”, коментира още съпредседателят на ПП.

„Чуете ли експертно правителство - веднага мислете, че някой се опитва да продава нещо, което не иска да обясни. В парламента няма експерти, а политически партии. Всяко едно правителство е подкрепено от парламентарните си групи”, добави той.

Накрая на телевизионното му участие в Нова телевизия водещите помолиха Кирил Петков да определи с една дума някои от политическите си опоненти. Бившият премиер нарече лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - страхливец, а доскорошния си вицепремиер и лидер на БСП - Корнелия Нинова - боец. Думата, с която Кирил Петков оприличи председателя на ДПС Мустафа Карадайъ бе "задкулисие", а за президента Румен Радев каза, че е човек, който няма да се яви на избори на 2 октомври. Направи впечатление, че за разлика от последните месеци, когато Петков яростно нападаше държавния глава, този път лидерът на ПП избегна всякаква конфронтация с "Дондуков" 2.