Кирил Петков: Ето защо отстъпих и ме няма в проектокабинета (ВИДЕО)

Денков поема новия А-отбор на ПП и ДБ, отговорността била голяма, а лидерите щели да осигурят тила

Политика
11:42 - 02 Май 2023
5417
Кирил Петков: Ето защо отстъпих и ме няма в проектокабинета (ВИДЕО)

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти със засилена прозрачност. Това са основните приоритети в управленската програма на коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, съобщиха от пресслужбата на двете формации.

Най-важното е да започнем да решаваме проблемите на хората. Но трябва да спазваме обещанията си отпреди изборите и нямаме право да подменяме вота на хората, обясни Кирил Петков. Той уточни, цитиран от "24 часа", че водещ принцип при избора на имена за правителство е експертността.

Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация, затова ние - аз, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев не сме част от този кабинет, изтъкна Петков по повод обявения от него проектокабинет, за който Lupa.bg вече ви информира тази сутрин.

"Готови сме да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може парламентът да има контрол върху правителството", допълни той. 

Не искаме да се занимаваме с политически игри, а да покажем как можем да решим проблемите на хората. Прозрачността е водеща, защото хората, след пет избора, очакват решения, а не политически заигравки, допълни Петков.

Огромно удовлетворение от екипа, събран от акад. Денков за министри, изрази и Христо Иванов. Той отново заговори за необходимост от довиждане до реален резултат на промените в съдебната система.

Освен като на учен от световна класа, гледаме на акад. Денков като на човек с голям политически опит и авторитет, допълни Иванов. И уточни, че са работили с него по сформирането на кабинета.

Оставаме в парламента, защото разбираме, че правителството на малцинството ще зависи от тила, от това каква подкрепа можем да осигурим всеки ден по всяка тема, обясни Иванов.

Крачка към възстановяване на парламентаризма, описа случващото се Атанас Атанасов.

Приемам номинацията с ясното съзнание за тежката задача, с която трябва да се нагърби едно правителство, обясни акад. Денков и припомни, че още дори не са в първия мандат. Той обясни, че е избрал министрите въз основа на това дали биха могли да изпълнят програмата. Поехме инициативата с ясното съзнание, че хората очакват от нас решения, обясни акад. Денков. 

ПП и ДБ представят предложенията си още преди връчването на първия мандат, след като това поиска от тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им. Той призова да му бъдат представени имена за втория мандат,  преди той да вземе решение как да подходи към първия.

Управленската програма е за период от 18 месеца и тази сутрин е изпратена на експертите от ГЕРБ. По нея ще се търси подкрепа от всички политически сили, обясни Денков. 

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година, гарантират от двете формации.  Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск.

За да успеем да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация, съобщават от ПП-ДБ. 

Пряко свързана с влизането в Еврозоната е борбата с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ потвърждава ангажимента, поет в предизборната й програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки. Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България, която бе причина за неконкурентно високи цени на енергоизточниците у нас. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.

ПП-ДБ си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост и да започнат решителни стъпки за усвояване на следващите плащания. Както евентуален редовен кабинет на ПП-ДБ, така и парламентарната група на коалицията, ще положат всички усилия за приемане на забавените закони и останалите мерки, свързани с НПВУ, пишат от двете формации.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се отделят над 2 мрлд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка.

Ето го финалния състав на проектокабинета, върху който да умува за подкрепа обеща и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: 

Николай Денков - министър-председател

Асен Василев - министър на финансите и еврофондове

Ирена Димитрова - министър на външните работи

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Георги Гвоздейков - министър на транспорта

проф. Генка Петрова - министър на образованието и науката

Проф. Тодор Тагарев - министър на отбраната

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Радослав Рибарски - министър на енергетика

Иван Кръстев - министър на труда и социална политика

проф. Христо Даскалов - министър на земеделието

проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Милен Матеев - министър на правосъдието

доц. Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

Яна Генова - министър на културата

Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа

д-р Юлиан Войнов - министър на икономиката

Гергана Кабаиванова - министър на туризма

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Снимка: Агнес Методиева