Кирил Петков финтира комисията за "Джемкорп"

Като „неангажиращ ангажимент и наличие на добри намерения“, определи министър Александър Николов документа

Политика
18:43 - 28 Юли 2022
3997
Кирил Петков финтира комисията за "Джемкорп"

Специалната комисия, която трябваше да нищи прекратения преди ден меморандум на енергийното министерство с американската компания "Джемкорп" изслуша в четвъртък единствено енергийния министър в оставка Александър Николов. На заседанието бе поканен и премиерът Кирил Петков, но той не дойде. Заседанието на комисията завърши без решение, тъй като няма парламентарно време то да влезе и в пленарна зала.

Близо час депутатите спориха дали има руски офшорни капитали в американската компания, както и дали меморандумът има някакви обвързващи клаузи или правни последици от прекратяването му.

„Меморандумът с GЕMCORP и IP3 CORPORATION не поражда каквито и да е ангажименти за България“, заяви Александър Николов в отговор на въпрос на Теменужка Петкова от ГЕРБ. Като „неангажиращ ангажимент и наличие на добри намерения“, определи министърът документа. Той бе категоричен, че не може да има никакви правни последици и от неговото прекратяване.

„След взетото решение на кабинета двете компании са уведомени, че документът се прекратява“, заяви Николов. И увери, че нито една от компаниите не е реализирала какъвто и да е проект в България, няма и вреди за страната ни.

Ивайло Мирчев от ДБ попита кой е препоръчал GЕMCORP, а Николов заяви, че в разговори с IP3 CORPORATION било станало ясно, че те искат да работят с GЕMCORP.