Кирил Петков иска зелен сертификат след безплатен антителен

Актуални новини
14:23 - 20 Октомври 2021
7170
Кирил Петков иска зелен сертификат след безплатен антителен

„Много е важно към зеления сертификат да се добави още един документ с който всички, които са били болни от ковид и имат високо ниво на антитела да имат същия статут за работа и посещение на обществени места, както тези, които са ваксинирани“.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и бивш министър на икономиката Кирил Петков.

Според специалистите на „Продължаваме промяната“ издаването на сертификат на преболедувалите трябва да стане на две стъпки.

Първо - ако имате високи антитела в момента автоматично да се издава зелен сертификат за 3 месеца. Второ – ако накрая на 3-те месеца отново имате достатъчно антитела или те са се повишили, валидността на сертификата да се удължи за период от още 6 месеца, така че да станат общо 9 месеца.

Какъв точно да бъде прага на антитела, които ще се признават за издаване на такъв сертификат трябва да се определи от здравните власти.

„Така ще се удължи периода, в който всички работещи и хора, които посещават обществени места, ще могат да имат същите права, както ваксинираните.

Едновременно ще се гарантира, че хората са защитени и разпространението на болестта ще бъде намалено. Това е едно допълнение към зеления сертификат, което за нас е много важно!“, категоричен е Кирил Петков.

Според „Продължаваме промяната“ безплатното тестване на антитела и издаването на сертификат за това ще даде възможност много хора, които са преболедували да работят спокойно и бизнесите и индустриите да не спрат работа.