Кирил Петков: Как щяхме да искаме да реагира светът, ако ракети се целиха в жилищен блок във Варна?

Аз съм горд, че България не се сниши, а беше от правилната страна на историята, заяви лидерът на ПП

Политика
11:01 - 24 Февруари 2023
2824
Кирил Петков: Как щяхме да искаме да реагира светът, ако ракети се целиха в жилищен блок във Варна?

"Една година война, една година човешки страдания, една година невинни жертви… Ужасяващо беше да видя многото изгорели танкове в предверието на Киев. Никога няма да забравя при посещението ми в Буча - разрушения от руска ракета жилищен блок, който приличаше точно на тези в Младост, а между тухлите имаше остатък от детска играчка." Това написа във фейсбук бившият премиер и съпредседател на Продължаваме Промяната Кирил Петков по повод пъввата годишнина от руската инвазия в Украйна.

"На такова място виждаш как думите губят силата си и човек усеща трагедията със сърцето си. Няма по-голям ужас от война. Тогава си дадох сметка какво реално означаваше да не се помага на Украйна - означава руската армия да мине през цялата страна, да има много повече детски играчки в пукнатините на разрушените сгради.

Ами ако всичко това се случваше не в Източна Украйна, а в Източна България? Как щяхме да искаме светът да реагира, ако тази детска играчка беше в жилищен блок във Варна? Щяхме ли да искаме от Европа да не ни помогнат?

Аз съм горд, че България не се сниши, а беше там от правилната страна на историята в критичен момент на войната. Горд съм, че няма да се срамуваме един ден, когато тези събития са част от учебниците по история.

А в същите тези учебници съм сигурен, че ще пише, че Украйна е успяла да се освободи и си е върнала териториалната цялост, а Путин е останал в историята като неуспелия неадекватен диктатор, след който Русия е започнала своята промяна", коментира Петков.