Кирил Петков: Линията София-Скопие ще стане реалност

Балкани
13:31 - 18 Януари 2022
3329
Кирил Петков: Линията София-Скопие ще стане реалност

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с новоизбрания си колега в Северна Македония Димитър Ковачевски. 

"Днес имахме един много приятелски разговор. Добросъседството на двете страни го превърнахме в още по-голям приоритет. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 60 дни тя ще бъде работеща".

Това каза премиерът Кирил Петков по време на пресконференцията с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски.

"Следващата среща ще бъде на 25 януари. Всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания", допълни Петков.

"България първа ни призна. След 30 години отваряме нов прозорец в отношенията ни. Имаме една цел – да създадем условия за по-добър живот на народите на двете държави. Македонците и българите са два близки народа", заяви в началото домакинът Димитър Ковачевски.

"Като премиер започвам с един от най-важните въпроси за РС Македония - евроинтеграцията на страната. Двамата с българския премиер Кирил Петков искаме да използваме новата енергия за постигане на общата цел - за по-добро бъдеще на двете страни". Това допълни македонският премиер Димитър Ковачевски.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.
 
Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси.