Кирил Петков: Не съм взимал еднолично решение, шпионите са набелязани от март

Според премиера руското посолство продължава да има повече от 40 служители

Политика
21:50 - 29 Юни 2022
4167
Кирил Петков: Не съм взимал еднолично решение, шпионите са набелязани от март

След близо 3 часа докладване пред депутатите за отзоваването на руски дипломати Кирил Петков обяви обвиненията, че е взел решението еднолично, като "опит за политически маневри". Надявам се, че след днешното изслушване, след като изслушахме всички служби и те потвърдиха това, което ви казвам, реално депутатите се запознах с истината, заяви премиерът в оставка. 

"Ясно стана, че това е доста дълъг процес, който е започнал през март. Първите  доклади са от март, после април, май, юни.. Имахме Съвет по сигурността с всички служби и доста от министрите. В момента не сме в нормална ситуация, войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия ЕС, а Русия беше обявила България за вражеска страна", обобщи Петков. И подчерта, че финалното отзоваване е направено от Външно министерство, не от него лично. 

Той отбеляза, че руското посолство продължава да има над 40 служители. Те са голяма бройка в сравнение с много от европейските държави, добави Петков. 

Петков бе попитан да коментира решението на БСП от по-рано днес, когато лидерът на червените Корнелия Нинова заяви, че слага край на преговорите с „Продължаваме промяната“ (ПП) именно заради случилото се с руските дипломати.

„За тия решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта“, лаконично каза Петков.