Кирил Петков: Някои много ги е страх от независими лица

Новини
21:35 - 11 Октомври 2021
5368
Кирил Петков: Някои много ги е страх от независими лица

"Само за 4 месеца успяхме да спрем огромните средства на определен кръг от лица, които са свикнали да използват държавните пари за своя бизнес и сега за следващите четири години много ги е страх", заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Знам, че за 4 месеца те ни издържаха, но сега за 4 години ги е много страх. Ще има невероятни нападки, защото те не могат да си позволят едни независими хора като нас да имат възможността да повлияят посоката на държавата и тези 8 млрд., които ние знаем, че се усвояват не по най-прозрачния начин, да бъдат спрени“, заяви Кирил Петков.

Поради тази причина, ако от политическата сила са в контрол на бъдещото правителство, той гарантира, че нито 1 лв. няма да бъде похарчен по непрозрачен начин. Това е и основната мисия на партията.

„Всички политици обещават светло бъдеще, ние обаче в последните четири месеца показахме, че реално можем да действаме. И хората, които си говорят с нас, казаха: колкото повече ви атакуват, и колкото по-страшни изглеждат атаките, толкова сме по-сигурни, че вие сте истински и наистина сте засегнали истински интереси“, коментира пред БНТ Кирил Петков.

Той допълни, че има доста известни и успешни хора в листите.

„Аз дадох всички документи, които притежавам, на Конституционния съд, ще уважим тяхното решение. Две неща, които за мен са важни – едното е да може да ме конституират: аз искам да мога да кажа моята гледна точка, и другото е, много е важно, защото това не е само българско право, а има и международен аспект, трябва да поканим и международни експерти. Всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама решава в кой момент един гражданин се е отказал, или не се е отказал, не трябва да се разчита на чужди бележки“, каза той.

Кирил Петков може спокойно да се кандидатира за депутат. Това е един от изводите, които най-вероятно юристите ще направят категорично, след като днес Конституционният съд качи всички доказателства, получени по казуса с гражданството на бившия служебен министър.

След заседанието на най-висшия съд ще може да се прочетат документите, изпратени от министерствата на външните работи и правосъдието, от канцеларията на президента, от посолството на Канада в Румъния, както и личните обяснение на самия Кирил Петков.

Приложена ще бъде и неговата декларация от 21 април 2021 г., която той подписва собственоръчно, че е само български гражданин.

В средата на септември правосъдният министър Янаки Стоилов е изпратил своето становище, че в този период служебният министър е бил и български, и канадски гражданин. Това очевидно прави декларацията на икономическия служебен министър с невярно съдържание.

Няма да има обаче решение във вторник, а датата на окончателното произнасяне на КС все още не е ясна и зависи от темпото, с което работи докладчикът Таня Райковска. Запознати с този казус допускат, че финалът ще е преди изборите. Така ще изчистят всички въпросителни преди 14 ноември.

Възможно е конституционните съдии да обявят за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, но само в частта за Кирил Петков.

Според документи на канадското посолство в Букурещ, които вече бяха разпространени, новият политически лидер от 20 август не е гражданин на Канада.