Кирил Петков обяви кога ще си даде имунитета

Лидерът на ПП иска цялата документация от прокуратурата за него да бъде изпратена в парламента

Политика
09:34 - 14 Юни 2023
2510
Кирил Петков обяви кога ще си даде имунитета

Това, което видяхме, и в моя случай, е, че прокуратурата използва своята власт и като политическа бухалка. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и депутат от ПП-ДБ Кирил Петков обясни пред журналисти в парламента защо неговата парламентарна група предлага създаване на временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешения за възбуждане на наказателни преследвания срещу Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил  Петков.

Проектът е първа точка в дневния ред на парламента днес.

Това, което мисля, че е най-разумно за цялото българско общество, е да се създаде комисия с кратък срок – до 18 юли е предложението, дотогава да се вземат решения, да се вкара цялата документация от прокуратурата в Народното събрание, да се освети, че се използват прокурорите като политически бухалки, и аз лично, преди комисията да вземе решение, ще дам своя имунитет, за да покажа, че тази комисия по никакъв начин не се използва като "чадър", обясни Петков.

Преди два дни главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков. Ходът му е по предложение на Софийската районна прокуратура.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Петков. В предложението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура се посочва, че той е подал декларацията пред президента, като в нея съзнателно е затаил истина - наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина - отговаряне на условията за избиране на народни представители.

С решение на ЦИК от 8 април тази година Петков е обявен за депутат и след полагането на клетва на 12 април се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на парламента или при писмено съгласие на Петков.