Кирил Петков от Брюксел: Пречките за влизане в Шенген ще увеличат руското влияние в България

Бившият премиер смята, че Европа може да преодолее редица глобални трудности, ако бъде обединена

Политика
20:50 - 05 Декември 2023
4358
Кирил Петков от Брюксел: Пречките за влизане в Шенген ще увеличат руското влияние в България

„Всякакви пречки пред укрепването на европейското единство, като например разширяването на Шенген за България и Румъния, могат само да увеличат политическата нестабилност в двете страни и да засилят влиянието на Русия в тях, а и в региона, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той участва в Брюксел в конференция на тема „Време за стратегия: Европа 2024 - 2029 г. в един геополитически свят" на Европейски политически център, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната".

„Като европейци трябва да се поучим от грешките си в миналото - Европа трябва да се обедини в координиран, единен отговор на най-голямата стратегическа заплаха за бъдещето си", каза още Кирил Петков. Той посочи, че Европа може да преодолее редица предстоящи глобални трудности, ако бъде обединена и има общ отговор на стратегическите атаки от страна на Русия, които са насочени към Европейския съюз (ЕС) като цяло, а не просто към отделни страни.

В контекста на наближаващите европейски избори, тазгодишната конференция разгледа стратегическите приоритети на ЕС и бъдещия политически курс на съюза. Европейските лидери проучиха предизвикателствата, пред които е изправен ЕС в този преломен момент, последиците от него за икономическата сигурност и възможностите за развитие.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази по-рано днес оптимизъм, че все още е възможно да бъде прието положително решение за присъединяването на България към Шенген до края на годината. Оптимист съм, но е несериозно, ако в днешния ден сме очаквали да бъде взето каквото и да било решение относно приемането на България в Шенген, каза той пред български журналисти след последното за годината заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел