Кирил Петков от трибуната: Всички в кабинета - със "зелен" сертификат (НА ЖИВО)

Политика
13:24 - 13 Декември 2021 (обновена)
7754
Кирил Петков от трибуната: Всички в кабинета - със "зелен" сертификат (НА ЖИВО)

Като важен ден за продължаване на промяната - в мисленето и управлението, отбеляза 13 декември проектопремиерът на ПП, ДБ, ИТН и БСП - Кирил Петков. "Заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и реформи на съдебната власт", подаде ръка той от трибуната на НС към ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 

И очерта основните приоритети пред кабинета си - озаптяване на цените, енергийна диверсификация, борба с ковид кризата. "Не трябва да позволяваме следващият щам, следващата вълна отново да удари икономиката", отсече Петков. Бъдещият премиер призова за доброволна, масова ваксинация. 

"Това е единственият път напред, ако не искаме да не затваряме децата си вкъщи, а възрастните ни родителите да не се застрашени", каза той и допусна лапсус, който ядоса депутатите: "Над 8 милиарда са ваксинирани по света", заяви той и предизвика вълна от коментари в залата, а веднага след това се поправи - че толкова са приложените дози. 

И отсече: "Всеки в МС трябва да има зелен сертификат". Това ще е и първата му заповед, щом стане премиер. 

Oсвен това при представянето на структурата и състава на кабинета очерта като изключително важна промяната в прокуратурата. "Личната ми мечта е да имаме българска компания, която да продава в Европа", каза Петков. И нарече тунела под "Шипка" "митичен", докато обясняваше приоритетите по регионалното развитие, но отново допусна говорна грешка, като заяви, че трябва спешно да се изгради АМ "Хемус", а също и магистрала "Видин-Ботевград-Шумен", с което озадачи депутатите, но бързо се поправи и помоли за извинение. 

Проектопремиерът заяви, че страшни за страната са и демографската криза (която ще бори бесепарят Георги Гьоков - б.р.), и тази в културата, като представи и новия министър в ресора - Атанас Атанасов - отличен, заради впечатляващото обновление на читалището в Татарино, както Петков заяви - успяло да привлече световни артисти. 

"Обещавам да съм министър-председател на всички българи и няма да оставя нито една община без тези приоритети. Ще бъда пръв между равни и само отборно ще постигнем тези цел. Гледайте за всяка наша стъпка, за всяка наша грешка, защото това, което управляваме, не са нашите пари, а парите на българските граждани", призова Петков опозицията. И отново настоя за дебат в името на реформите. 

"Да дадем на България истинско, честно правосъдие чрез конституционни реформи", добави харвардският възпитаник и за финал добави, че се надява страната след 4 години негово управление да бъде наистина много по-различно място за живеене.