Кирил Петков: Отказът за Шенген не е по вина на евролидерите

Политика
16:45 - 08 Декември 2022
1569
Кирил Петков: Отказът за Шенген не е по вина на евролидерите

Неадекватни са обвиненията, отправени от страна на служебното правителство към западните държавни ръководители, които са против влизането на България в Шенгенското пространство. Това коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Служебното правителство до голяма степен имаше неадекватна позиция, обвинявайки европейските лидери, опитвайки се да говори агресивно срещу тях. Не се прави така. Това, което се прави, е да се каже - поемаме ясна отговорност за границата, каним европейските партньори да бъдат част от екипите, които да пазят границата заедно с нас, или поне заедно да направим стратегия", каза той.

Още два фактора, работещи против влизането на страната ни в Шенген, изтъкна експремиерът - все още неприетото антикорупционно законодателство, но още по-важно - опасността ГЕРБ да се върне на власт.

"Имаме голям страх, че ако се върне правителство, контролирано от ГЕРБ, старите практики ще се върнат отново", възпроизведе разговорите си с европейски лидери Петков, цитиран от "Нюз.бг", без обаче да посочва кой е изразил подобни твърдения. 

"Вярвам, че България заслужава да бъде в Шенген, ние не сме втора категория хора. Това обаче, което трябва ясно да се каже, е, че не трябва да правим агресивна реторика, а да си свършим работата", подчерта още Кирил Петков.