Кирил Петков покани генсека на НАТО у нас (ВИДЕО)

Премиерът декларира пред Столтенберг готовност България да е посредник в дипломацията за Украйна

Русия
11:15 - 17 Декември 2021 (обновена)
4115
Кирил Петков покани генсека на НАТО у нас (ВИДЕО)

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната.

След срещата премиерът Петков съобщи на пресконференция, че е поканил Столтенберг на посещение в нашата страна. Премиерът отбеляза, цитиран от БТА, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО, посочи премиерът. В отговор на въпрос той заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

По неговите думи, когато в НАТО се говори за развитие на инфраструктура, полезна за граждански и военни цели, може да се обсъди изграждането на втори мост над Дунав край Русе. България ще има конструктивен подход в НАТО, добави той.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили. Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса. И добави, че модернизацията на техниката в армията у нас трябва да продължи. 

"Да имаме стабилни Балкани и добросъседски отношения е от ключово значение за нас, за България", отбеляза от своя страна Петков. 

Столтенберг отбеляза, че се наблюдава значително повишаване на военната мощ от страна на Русия спрямо Украйна. "Ние трябва да сме готови за най-лошото, въпреки че се надяваме на възможно най-доброто развитие", каза генсекът на Пакта на въпрос дали НАТО възнамерява да увеличи своите отбранителни способности в региона.

"Наблюдаваме и повече агресия от Русия, което и притеснява партньорите ни. Затова се налага изключително изкъсо да наблюдаваме ситуацията и какво прави Русия, като за целта прецизираме разузнавателните си способности, а освен това продължаваме да тренираме заедно с Украйна във военни учения", добави Столтенберг. 

А по повод модернизацията на българската армия в този смисъл, Петков заяви, че военната и цивилната инфраструктура могат да се ползват и да работят заедно и даде пример с мостовете на Дунав. И гарантира, че договорените в Уелс от 2014 г. 2% от БВП за отбрана ще бъдат спазени.