Кирил Петков посочи България като изход от газовата криза за цяла Източна Европа

Политика
16:07 - 04 Май 2022 (обновена)
2743
Кирил Петков посочи България като изход от газовата криза за цяла Източна Европа

Достатъчно газ, доставки с минимален риск и на минимални цени. Това са основните приоритети на правителството, заяви пред депутатите премиерът Кирил Петков при изслушването си заради врътнатото от Русия кранче за синьо гориво у нас.

"Преди 4 месеца заварихме пълна зависимост от "Газпром", платени 3 млрд. лева за тръба, която не може да се ползва, недовършена връзка с Гърция, в негодно състояние, отказ от 70% от азерския газ и всичко това, точно когато започна и енергийната криза в Европа - функция на войната", каза той пред Народното събрание. 

И добави: "Путин успя да намали количества в газохранилищата в Германия, когато цените се увеличаваха с по 4 пъти, ние останахме само на "Газпром". 

Петков обясни, че писмото е едностранен акт - за промяна на договора с искане на Русия Булгаргаз да отвори сметка в Газпромбанк с рубли, както и България да си направи плащанията в евро или долари, но с превалутиране на курс по избор на Москва, след което плащането става валидно с постъпване на рублите в дружеството. 

"Ние не знаем каква ще е цената във всеки момент. Тя зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Второ, като вкарваме посредник между нас и "Газпром", вкарваме страна - не по договор, и така нищо не гарантира дали ще си видим парите, нито газа. Трето, руската страна казва: "Нарушаваме договора едностранно, цената на газа ще варира, както си решим и доставките ще зависят от трета страна. Това не е политика или идеология, а чисто извиване на ръце. Ние бяхме готови за този сценарий", обясни Петков хронологията на събитията. 

Премиерът се похвали, че интерконекторът с Гърция ще е готов до юни, а освен това вече има преговори с Азербайджан и инвеститорите им, включително "Бритиш Петролиум" за доставки на газ оптимистично дори в края на този месец. 

И съобщи, че утре ЕК отваря работна група за общи покупки на газ. "Не само, че диверсифицираме газа за България, но може би ще бъдем и отговорът за целия регион на Русия, чак до Украйна", похвали се още Петков. 

Водят се преговори за доставки на LNG и от САЩ, и от Египет. 

"Въпреки едностранното прекратяване на договора, опита за извиване на ръце на държавата, ние успяхме да не спрем подаването на газ, бяхме готови за диверсификация, а можем да решим проблемите на целия регион на цена по-ниска от тази на "Газпром", смело отсече премиерът.