Кирил Петков посочи "жълт картон" на Корнелия Нинова

Икономика
11:26 - 15 Март 2022
13867
Кирил Петков посочи "жълт картон" на Корнелия Нинова

Шефката на БСП, вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова къта оставка от кабинета в джоба си след изцепките с таблото "антиспекула" пред ведомството си и антинатовските позиции. Че министър-председателят Кирил Петков вече й е показал "жълт" картон се разбра още от плаката на в. "Капитал" за годишната среща между правителството и бизнеса, която се провежда в този час в Техпарка в столицата, организирана тъкмо от собственика на медията Иво Прокопиев.

Явно Нинова не е желан партньор и лектор по темите "конкурентоспособност", "икономически ръст", нито е предпочитана да обясни как ще се превъзмогнат последиците от санкциите, наложени от ЕС спрямо Русия заради войната в Украйна, след като успешно са намерени нейни заместници. 

Вместо нея така стратегиите за растеж в променена политическа и икономическа среда обяснява министърът на финансите Асен Василев, а инвеститорското привличане и търсенето на нови икономически партньори на страната е възложено на колегата му Даниел Лорер. Припомняме, стратегическата Българска банка за развитие също мина под неговата "шапка" и бе извадена от икономическото министерство още, докато течаха преговорите за кабинета през ноември.

Така Нинова остана да управлява ДКК, уж с перспектива да я закрие. Наместо постъпки за преструктуриране, както бе декларирано в края на миналата година, председателката на БСП не просто отказа да доизпълни плана на Кирил Петков, а директно му се опълчи, като заяви, че няма никакво намерение да разформирова компанията. Одитите в БАЕЗ пък продължават да висят без изпълнение и начертана стратегия за различно управление на застрахователните условия при отпускането на държавни кредити. 

Така днес вместо лицето на Нинова, форумът събра общо 9 министри (и от "Промяната", и от ДБ, и от ИТН), и политическия анализатор Иван Кръстев. А представител на БСП изобщо няма...