Кирил Петков пред "Дер Щандарт": ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС са „коалиция от ада“

Нашето правителство отдалечи 1 милион пенсионери от прага на бедността чрез увеличаване на пенсиите, казва бившият премиер от ПП

Личности
17:58 - 30 Септември 2022
4367
Кирил Петков пред "Дер Щандарт": ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС са „коалиция от ада“

Авторитетното австрийско издание "Дер Щандарт" прави анализ на изборната ситуация в България и предупреждава за опасността от „коалиция от ада“ между доказано корумпираните партии на миналото.

„Решителният Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ са ясен контрапункт на проруския блок и партиите, които нямат интерес в страната да действа върховенството на закона“, пише Аделхейд Вьолфл в материала си за "Дер Щандарт".

В интервюто си Петков заявява ясно, че изключва коалиция с ГЕРБ, ДПС и крайно десните формации. Готов е да управлява с прозападната центристка партия "Демократична България" и социалистите. Другите партии "не са приемливи партньори за каузата, която отстояваме ", казва той. Според него ГЕРБ, под ръководството на дългогодишния премиер Бойко Борисов, няма интерес от върховенството на закона.

Крайнодясната партия "Възраждане" на Костадин Костадинов също не е алтернатива: "Ако дори си помислите да напуснете НАТО при такава заплаха от Русия, това е безумие", казва Петков. Той предупреждава, че евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС и „Възраждане“ би била изцяло корумпирана. "Това би било коалиция от ада".

Петков и „Продължаваме промяната“ искат създаване на Антикорупционна комисия с разследващи правомощия, както и реформиране на службите за сигурност - те никога не са били трансформирани след края на комунизма и според бившия премиер ще бъдат използвани като защитен чадър за корупционни мрежи. Целта на ПП е те да подлежат на парламентарен контрол.

Кирил Петков също е решен да покаже, че приходите на държавата, генерирани от борбата с корупцията, са в полза на гражданите и отиват за социални политики, се казва още в изданието. "Неотдавна успяхме да гарантираме, че милиони евро не са похарчени за договори за строителство, предназначени единствено за корупция. Нашето правителство отдалечи един милион пенсионери от прага на бедността чрез увеличаване на пенсиите. Хората трябва да почувстват, че ако въведем върховенството на закона, това ще има полза и за тях", казва още Петков.