Кирил Петков прегърна Джо Байдън

Политика
22:02 - 24 Март 2022
8689
Кирил Петков прегърна Джо Байдън

Започна участието на министър-председателя Кирил Петков в съвместната сесия на евролидерите с президента на САЩ Джо Байдън, която се провежда в рамките на редовното заседание на Европейския съвет.

Във фокуса на сесията е темата за подкрепата за Украйна и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия, съобщиха от Министерския съвет.

Позицията на България е, че войната, водена от Русия срещу Украйна, е огромен конфликт със значителни глобални последици. Премиерът Кирил Петков е на мнение, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия.

Международната подкрепа за устойчивостта на Украйна трябва да продължи. Приоритет за България е предоставянето на необходимата хуманитарна помощ и безпрепятствен достъп на бягащите от войната до безопасни дестинации.

Страната ни вече е дала подслон на над 50 000 украинци. България е една от страните, която най-бързо структурира оперативна координационна група и секторни звена за справяне със ситуацията.

Джо Байдън е в Брюксел, за да изпрати на Владимир Путин послание, че пред лицето на руската инвазия в Украйна западният съюз е по-силен от всякога след края на Студената война.

Извънредното съвпадение на трите срещи на високо равнище е в отговор на влошаващата се ситуация в Украйна, където руското настъпление е спряло, но броят на жертвите продължава да расте, а градовете са обстрелвани и бомбардирани. Обсадата на Мариупол предизвика осъждане от страна на международната общност, като официален представител на ООН я определи като "адска" и "отчаяна", съобщава телевизия „Евронюз”, цитирана от БГНЕС.

Самият Байдън предупреди, че Путин може би обмисля да прибегне до биологични и химически оръжия, за да ускори военната кампания - сценарий, който би отворил опасна и непредсказуема глава в продължаващата вече месец война.