Кирил Петков при папата, води и съпругата си

В базиликата „Свети Петър“ премиерът ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори

Топ
17:40 - 22 Май 2022
6641
Кирил Петков при папата, води и съпругата си

И съпругата на премиера Кирил Петков - Линда Маккензи-Петкова, ще присъства на посещението му в Рим и срещата с папа Франциск. На 23 май премиерът Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин-Кирил Философ.

Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По-късно същия ден по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец. След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори.

В състава на българската са включени писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, а също и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата църква в България.

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще има среща с италианския си колега Марио Драги. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред.

През 2021 г. на тридневно официално посещение във Ватикана и Италия бе президентът Румен Радев, начело на българска делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и на славянската книжовност – 24 май. За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, заедно с българската делегация пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

В представителството на Европейската комисия в Рим президентите на България и на Република Северна Македония присъстваха на подписването на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА) от генералните директори на информационните агенции Кирил Вълчев и Драган Антоновски. В Рим президентът Румен Радев откри официално галерия „България“ към Българския културен институт.

На 27 май 2021 г. президентът Румен Радев и българската делегация са приети на аудиенция от папа Франциск.
И Румен Радев и Георги Първанов заведоха съпругите си до Рим. Единствено Бойко Борисов не направи това.