Кирил Петков размаха пръст на ГЕРБ и Копейкин

ПП готова да подкрепя с гласове и чужди политики, стига да са част от нейната програма

Политика
09:50 - 19 Октомври 2022
4075
Кирил Петков размаха пръст на ГЕРБ и Копейкин

Бившият премиер Кирил Петков се обърна, вече като редови депутат и шеф на ПГ на Продължаваме промяната, към новия състав на Народното събрание с думите, че всички депутати са избрани с гласовете на гражданите и са дали дума да им решим проблемите. За да бъде изградена България, за която мечтаят. 

ПП ще възстанови работата си от там, откъдето бе спряна, но този път като конструктивна опозиция. Ще се водим от 2 принципа - да оправдаем доверието на избирателите ни, да работим за решаването на истинските проблеми, заяви отново Петков. 

И очерта 4 области, по които групата му ще работи приоритетно. Лидерът й заяви, че ще даде подкрепата си по тях, дори конкретните текстове да са внесени от друга парламентарна сила. 

- Подпомагане на конкурентоспособността, замразяване на данъците, таван на цените на тока от 250 лева, запазване на 3-те процента бюджетен дефицит, увеличение на прага за регистрацията по ДДС до 160 000 лева. 

- Увеличаване на пенсиите от 250 лева, 860 лева минимална заплата, както и въвеждането на 2 тарифи за режийните разходи, данъчни облекчения за семействата, а учителските заплати да станат 125 на сто от средните възнаграждения. За медицинското съсловие пък ПП ще настоява за 2000 лева минималната заплата. 

Освен това ПП още днес внася новия закон за КПКОНПИ, както и този, даващ възможност за разследване на главния прокурор, от независим съдия, както се изрази Петков. 

Влизане в Еврозоната от 2024 г. също е сред приоритетите на ПП.

"Политиката на сферите на влияние трябва да остане в миналото. Призоваваме Русия да прекрати незаконната окупация на Украйна, за да се възстанови мирът на Европа", каза още бившият премиер. 

"За всички, които се наричат евроатлантици, нека припомня: Няма как да си евроатлантик, ако не спазваш върховенството на закона и не разрушиш корупцията на всички нива", добави той, като се обърна директно към групата на ГЕРБ. 

Кирил Петков отправи питане и към националистите в новото НС в лицето на "Възраждане" и "Български възход":

"Когато се движите по ул. "Граф Игнатиев" и минете после по бул. "Ал. Дондуков" и завиете към "Цар Освободител", ще забележите отдясно ул. "Московска", а след това ще се огледате в "Александър Невски", а после стигнете до Паметника на съветската армия, ви питам - колко паметници на български царе видяхте? Паметник на Борис Трети или на Симеон Втори има ли? Време е да спрем с псевдонационализма, който се шири в България, а реално прокарва чужди интереси. Време е да оценим значението на корените на българската история, култура и традиции. И в тази дискусия ще бъдем конструктивни - как да направим така, че нашите деца да се гордеят с предците ни, които са изградили и запазили България независима. Сами. Без помощ от Големия Брат. И въпреки Великите сили". 

"Яростно ще критикуваме всеки, който реши да постави своя интерес пред този на българските граждани. И ще посочваме всеки опит за злоупотреба с публичните ресурси. Съединението прави силата, но обединение може да се прави само с хора, доказали се, че са готови с личната цена да платят за променена България", каза още Петков. И призова депутатите да сложат точка на безкрайния преход. "Време е обединението на гражданите да се случи на базата на принципни решения, а не на задкулисни договорки", заключи той.