Кирил Петков се отрече от "Джемкорп" и ИП3, ДАНС ще ги проверява

Политика
18:26 - 01 Април 2022
5200
Кирил Петков се отрече от "Джемкорп" и ИП3, ДАНС ще ги проверява

Преди седмица министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с две компании - "Джемкорп" и ИП3. Документът регламентира сътрудничество за проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. Асен Василев се похвали, че за подписването на документа е посредничило посолството на САЩ. Веднага обаче се появиха публикации, че "Джемкорп" е свързана с руски олигархични капитали.

Херо Мустафа също не си затрая - на 31 март в предаването "Лице в лице" водещата изчете имейл от US мисията, в който се посочва, че търговското аташе на САЩ не е присъствало на подписването на меморандума и че нито един техен представител не се е застъпвал за "Джемкорп" пред член на българското правителство .

"Разпоредил съм на ДАНС да направим точна преценка каква е тази руска връзка и ако видим, че тя е реална и съществуваща, не бихме позволили техните инвестиции да влязат в България", би отбой премиерът Кирил Петков.

И започна да усуква обяснения защо посолството на САЩ твърди, че няма нищо общо с меморандума: "Те просто се разграничиха от тези инвеститори. ИП3 бяха запознати с българското правителство по време на срещите на г-н Василев и г-н Николов в САЩ, но може би не е било формално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттам може би е дошло това объркване, че едва ли не те са препоръчани от американското правителство", твърди Петков.