Кирил Петков скръцна със зъби на Сергей Лавров

Русия
13:45 - 21 Януари 2022 (обновена)
8913
Кирил Петков скръцна със зъби на Сергей Лавров

Премиерът Кирил Петков отправи остра забележка към Русия заради искането на външния й министър Сергей Лавров НАТО да изтегли силите си от България. "България е суверенна държава и е направила отдавна своя избор да се присъедини към НАТО. Като член на НАТО решаваме сами да организираме отбраната на страната си", отсече Петков. И изрично напомни, че втора категория страни-членки на Пакта няма според Вашингонския договор, както и че обемът на колективната отбрана не е по-различен за България, отколкото за останалите в състава на Алианса. 

Той добави още в отговор на казаното от Лавров:

"Призоваваме Руската федерация да остане конструктивна в диалога си за деескалация на напрежението в района, както и за за стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти", заяви още министър-председателят.  

От ГЕРБ обаче не останаха доволни. Именно депутатите на Бойко Борисов поискаха Петков да се яви в НС, но заедно с отбранителния министър Стефан Янев и външния - Теодора Генчовска. По думите на Даниел Митов, Янев ходел на антинатовски протести и заявявал различни от изразените от Петков мнения по отношение на членството на България в Алианса. ГЕРБ поискаха спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. 

От ДБ напомниха пък, че Петков ще трябва бързо да окомплектова Съвета по сигурността към "Дондуков" 1. 

"Възраждане" пак обявиха, че имало намеса на чужди войски у нас и заявиха, че американските бази трябва веднага да бъдат изтеглени от страната.