Кирил Петков: Тази седмица започва шоуто на Борисов

Европейски лидери ми признаха, че 10 години са лъгани за Шенген, каза бившият премиер

Политика
13:25 - 04 Декември 2022
3818
Кирил Петков: Тази седмица започва шоуто на Борисов

Наблюдаваме неспирни "борисовки" - идеята им е да отклоняват общественото внимание от важните проблеми. Направиха машините принтери, но говорят за "Джемкорп", говорят за "Марици"-те и т.н., всичко е с цел отклоняване на вниманието.

Това коментира в ефира на БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. По думите му тази седмица започва шоуто на Борисов.

Петков определи като "небивалица" и "борисовка" твърдението, че баща му е присъствал на заседания на МС.

"Очаквам монолози, очаквам екипна игра, очаквам анализатори да обясняват как ГЕРБ много искат да направят правителство, но не могат",

каза бившият премиер. Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на посочен от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател.

По отношение евентуалните разговори за съставяне на правителство с втория мандат Петков обясни:

"Взимайки решението за хартиената бюлетина тези хора от "хартиената коалиция" казаха, че не искат да управляват, а казват "искаме да отидем на избори по новите правила", като подчерта, че гласувайки за ПП хората не получават изненади - казали сме, че гласуваме против ГЕРБ и ще го направим. В този смисъл, по думите на Петков, хората на Борисов са минали през техните условия "като валяк".

По темата с решението на Нидерландия да блокира България за Шенген Петков обясни, че докато е бил премиер на посещенията си в Брюксел е чувал следното:

"Премиери от Европа са ми казвали как те 10 години знаят за какво става въпрос в България и знаят, че Борисов ги е лъгал.

Те казват: знаехме, че "Капитан Андреево" и "Росенец" са пробити. Казваха ми, че докато има шанс Борисов да се върне, те нямат доверие, че Шенген наистина ще работи".