Кирил Петков твърдо "за" ембарго, ама с дерогации

Свят
16:47 - 30 Май 2022
3091
Кирил Петков твърдо "за" ембарго, ама с дерогации

Държавите членки на Европейския съюз би трябвало да могат да постигнат споразумение за забрана за внос на руски петрол при определени условия, заяви българският премиер Кирил Петков няколко часа преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Мисля, че това ще успее да мине с определени дерогации“, каза Петков относно плановете за ембарго върху вноса на руски петрол.

"Като цяло подобно ембарго трябва да се постигне в зависимост от някои индивидуални характеристики и критерии, които държавите членки могат да имат".

Лидерите от Европейския съюз се приближават към споразумение за шестия пакет санкции срещу Русия, заяви от преди срещата и френският президент Еманюел Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц също очаква Европейският съюз да постигне консенсус относно петролното ембарго срещу Русия, но не посочи времева рамка кога това може да се случи.

"Всичко, което чувам, звучи сякаш може да има консенсус – и рано или късно ще има", каза той пред репортери, докато пристигаше за срещата на върха на ЕС в Брюксел.