Кирил Петков уволни двама от тримата членове на ББР (НА ЖИВО)

Актуални новини
11:14 - 27 Май 2021
6031
Кирил Петков уволни двама от тримата членове на ББР (НА ЖИВО)

Икономическият министър ще уволни двама от тримата членове на Българската банка за развитие. Това обяви Кирил Петков на срещата разговор с Надзорния съвет на банката.

На нея се яви само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев.

„Ще издам заповед за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска”, заяви Петков. „След днешна дата, ако направят някое действие, ще носят съдебна отговорност”, каза още той.

Целта на срещата днес бе предоставяне на информация от членовете на Надзорния съвет относно осъществяваните контролни функции върху дейността на Управителния съвет и дейността на ББР като цяло, с оглед осигуряване на законосъобразност и съответствие с приоритетите на правителството на Република България по отношение на малките и средните предприятия и тригодишната стратегия за дейността на банката в съответствие с националната икономическа политика. Ще бъде представена и информация относно посочените в чл.2, т.1 от Закона за ББР цели, сред които подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране.

Припомняме, че служебният министър Кирил Петков изнесе скандални данни, че близо един милиард лева са дадени като заеми на само осем фирми.

За част от тях се смята, че са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Срещата-разговор започна в 10.30 ч.

Тя трябваше да се проведе поотделно с всеки от членовете на Надзорния съвет, както следва:

10:30 ч. - 11:00 ч. - г-н Митко Симеонов

11:00 ч. - 11:30 ч. - г-жа Велина Бурска

11:30 ч. - 12:00 ч. - г-н Стамен Янев

Оказа се, обаче, че Бурска и Янев са отказали да участват с аргумента, че това било анонсирано като "цирк". Така в 10,30 ч. директно започна разговор със Стамен Янев. 

По този повод Георги Кадиев пусна следния пост:

Драмата с назначаването на нов Надзорен съвет на ББР става пълна и е символ на цялата ни държавност.
БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна.

Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените.
Калинка след калинка, блюдолизец след блюдолизец, саботьор след саботьор.

Тази групичка в настоящия Надзорен съвет е в тясно взаимодействие с Владислав Горанов и неговото назначение в БНБ, подуправителя по Банков надзор Миленков.

Ето затова трябва работещ парламент. За да разкара подобни метастази на стария режим.
Затвориш ли очи, вече са те превзели. Няма да е лесно.