Кирил Петков в Брюксел с фалкона на Бойко, Радев взе големия "Еърбъс"

Политика
22:56 - 16 Декември 2021
8377
Кирил Петков в Брюксел с фалкона на Бойко, Радев взе големия "Еърбъс"

С големия самолет “Ербъс 320”, който има над 100 места за пътници, е отишъл в Брюксел президентът Румен Радев. Заради това в петък премиерът Кирил Петков, който също отива там, ще лети за столицата на Белгия с малкия фалкон. С него пътуваше и бившият министър-предсетел Бойко Борисов и машината на няколко пъти се повреди с него на борда.

Ден след Европейския съвет, на който предпочете да не отиде, Петков ще се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя написа преди три дни в туитър, че с нетърпение очаква да се запознаят, като първоначално обяви, че ще срещне Петков на съвета. След като се разбра за рокадата премиер-президент, шефката на ЕК редактира поста си.

Заедно с Петков в 9-местния правителствен самолет ще пътуват вицепремиерът Асен Василев и външната министърка Теодора Генчовска, които също ще участват в разговорите на министър-председателя.

Нарастващите енергийни цени, планът за възстановяване, пандемията и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС ще са темите на разговора на Петков с шефката на ЕК. Това бе дневният ред и на Европейския съвет с участието на Радев. А Петков обясни, че пропуска заради по-важни проблеми в България като откъснатите след пороите и снега села.

Очаква се премиерът да обсъди с шефката на ЕК и плана си за отпадане на българското вето за старт на преговори между ЕС и Скопие.

Петков има насрочена среща и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С него пък разговорът ще е главно за сигурността в района на Черно море и Югоизточна Европа и амбициите на Русия в региона.

И пред двамата премиерът планира да представи и приоритетите на правителството си, стана ясно от негово изказване преди вчерашното заседание на МС.