Кирил Петков връчи ключовете за "Дондуков" 1 на Гълъб Донев (НА ЖИВО)

Асен Василев и Корнелия Нинова в приповдигнато настроение за края на мандата, Велислав Минеков скърби за баща си

Политика
13:34 - 02 Август 2022 (обновена)
4807
Кирил Петков връчи ключовете за "Дондуков" 1 на Гълъб Донев (НА ЖИВО)

Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната" връчва ключовете за Министерския съвет на служебния си наследник Гълъб Донев. Церемонията по предаването на властта е в Гранитна зала на "Дондуков" 1. Малко преди старта й досегашните министри, а особено финансовият и икономическият - Асен Василев и Корнелия Нинова демонстрираха приповдигнато настроение. 

От другата страна, културният министър Велислав Минеков, който загуби баща си проф. Величко Минеков, скърби. 

Кирил Петков успокои наследника си, че не е заложил никакви мини или клопки пред новото управление. "Погрижихме се да има помощи за домакинствата, хората да не усетят ръста в цените. След 13 години застой само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите по-лесно с кризата", увери той Донев. 

И добави, че нямало да му се наложи да гаси пожари и в социалната сфера заради увеличените заплати на учителското и лекарското съсловия. "Оставяме излишък от 1,5 милиарда лева. В хазната има над 8,5 милиарда лева", отчете още Петков. 

"Кураж, смелост и успех", пожела премиерът на служебния министър-председател. А от своя страна, Гълъб Донев повтори думите си за клетвата, изречена в Гербовата зала в президентството. 

"Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Мислете за всеки човек, когато разрешавате конфликти", обърна се той към министрите си. 

И настоя да се взимат умни и ефективни решения, които да подобрят живота на хората. "Предстоят ни месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. А нашата задача е да установим добрия тон и продуктивния диалог. Все още имам надежда, че това е възможно", каза той. 

Гълъб Донев каза изрично, че ще се заеме с "успехите" на Петков и ще трябва да бори цените на енергията, инфлацията на храните, цените на горивата и ремонтите на пътищата.