Кирил Петков ядоса "Възраждане" и БСП с еврото, Шенген и насилието над жени

Лидерът на ПП-ДБ обеща да предложи кабинет с втория мандат, ако ГЕРБ не успее с първия

Политика
10:40 - 12 Април 2023
4033
Кирил Петков ядоса "Възраждане" и БСП с еврото, Шенген и насилието над жени

Лидерът на обединението ПП-ДБ Кирил Петков и очакван шеф на новосформираната широка парламентарна група обяви в първата декларация от трибуната на 49-ото НС, че е крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне парламентът да заработи, за да се решават реалните проблеми на хората. Но докато обясняваше приоритетите за дясно-центристкия съюз, многократно бе надвикван от депутати от ляво и националистите на Костадин Костадинов. 

"Това трябва да се случи не през празна реторика, а през реална законодателна програма", каза Петков. И обърна внимание с особен акцент върху усилията за развитие и възраждане на земеделието. "Време е да насочим повече средства в малките и средните ферми", каза той като продължение на заявените в предизборната програма на коалицията приоритети. А целта, по думите му, е родното земеделие да стане национална кауза. 

"Много райони от страната са напълно откъснати. Да, тук можем да сочим с пръст виновните. Чувам, че за 164 дни нашето правителство не е построило тези пътища. Чувам го от критиците ни, които години не са го постигнали", отбеляза Петков. И призова депутатите общо да работят за прозрачни процедури без корупция и с истински последващ контрол. 

"Време е България да влезе в Шенген. Всички в залата разбират колко пагубно ще е да бъдем отделени от Румъния, а респективно и от целия ЕС", каза Петков. Бившият премиер даде за пример гигантските опашки по границите на родните производители. А реформите в службите за сигурност и съдебната система били прекият път за вход към зоната. "Европейските партньори трябва да ни имат доверие", напомни той. И отново вкара темата за ГКПП "Капитан Андреево" в дневния ред на парламента - тема, за която и досега се спекулира, че е съборила неговото правителство. 

"Трябва да приемем бюджет с 3 процента дефицит и социална програма за намаляване на неравенствата", каза още той.

И заяви, че ПП-ДБ ще работи за ръст на учителските заплати и продължаване на увеличенията за лекарските. "Всичко това може да се случи без нови заеми, без вдигане на данъците, а само с добра събираемост на налозите", убеден е лидерът на ПП. 

И изрично обърна внимание на крайно наложителното вече приемане на законите против домашното насилие. От думите му обаче последваха невнятни възгласи в залата от опозиционна формация, на фона на поредните убийства и посегателства над жени, които смразиха обществото в последните дни. 

Петков ядоса същите (вероятно БСП и "Възраждане" - б.р.) и когато заговори за членството в Еврозоната. Той си послужи с пример от Хърватия, където инфлацията не е претърпяла ръст след въвеждането на единната валута от 1 януари.

"Валутният борд отдавна е прекратил възможността за суверенна монетарна политика у нас", напомни Петков, но отново бе прекъснат от възгласи от място. 

Кирил Петков отново декларира, че ПП-ДБ е готова да предложи кабинет с втория мандат на база на изброените приоритет, в случай, че първата политическа сила ГЕРБ не се справи с реализирането му. 

Снимка: Агнес Методиева