Киро за отстраняването на Желязков: Това е вот на недоверие

Мръсната кампания започна още преди да падне правителството, посочи бившият премиер Денков

Актуални новини
20:51 - 25 Април 2024
3241
Киро за отстраняването на Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София:

 
"Това е вот на недоверие! Ние повече няма да им разрешим на тези хора да се чувстват, на господин Пеевски, че управлява цялата държава и че държи не само ДПС, но и ГЕРБ и е направил Борисов просто на един комуникационен директор. Просто няма как да продължи това оттук нататък. И нямаше по-ясно съобщение, че България не е тяхна, не е само на база на перманентната власт, която е завзела тази страна 30 години".


Това не е начинът да се прави регионална политика, защото няма честно разпределение на парите между общините - така другият съпредседател на ПП ДБ Асен Василев коментира организираната от Борисов и Пеевски среща на служебния финансов министър Людмила Петкова с кмета на Ямбол. Той напомни, че от приемането на бюджета досега са подписани проекти за почти 2 млрд. лв. за 200 млн. лв.

"И това е начинът парите да стигнат до цялата държава - по правила, а не до който кмет се примоли на бащицата на база кой харесва и кой не харесва господин Пеевски или господин Борисов. Явно се връщаме обратно към постната пица и бухалките. По-големият проблем е, че един кмет, за да може да направи нещо за гражданите в неговата община, трябва да стане зависим от политически лидери".

Мръсната кампания започна още преди да падне правителството, посочи бившият премиер Николай Денков. Според него проблемът на протестиращите миньори и енергетици е, че са системно и последователно лъгани досега. Той изрази скептицизъм, че те ще получат гласуваните днес в парламента 1 млрд. лв. за рекултивация на Мини "Марица Изток":

"В момента, в който започнат да им се дават, ЕК ще установи очевидното - че те са недопустима държавна помощ. А междувременно, без да вдигаме много шум, ние осигурихме 2,3 милиарда лева за регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Осигурихме ги ние, дето уж не можем"