Кисинджър: Зеленски е случаен президент, Путин е глава на пропадаща страна

Актуални новини
12:37 - 13 Юни 2022
7053
Кисинджър: Зеленски е случаен президент, Путин е глава на пропадаща страна

Володимир Зеленски е „случаен президент“, но с историческо постижение. Владимир Путин е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството за мярка. След края на войната трябва да се намери място за Украйна и място за Русия, ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа. А Нова Студена война ще бъде още по-опасна от първата. Това сподели Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност на президента на САЩ (1969-1975) в интервю за британския вестник „Съндей таймс“.

Бившият държавен секретар на САЩ навърши 99 години на 27 май. Той е носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. На Световния икономически форум в Давос на 23 май Кисинджър каза, че Украйна трябва да даде на Русия част от своята територия, което разгневи мнозина, предаде БГНЕС.

За украинския президент Володимир Зеленски Кисинджър казва, че няма съмнение, че Зеленски е изпълнил историческа мисия. Зеленски е случаен президент, той идва от общност, която никога не е била представена на този пост, защото е евреин като Кисинджър.

„Той стана случаен президент от разочарование от вътрешната политика. И тогава се изправи пред опита на Русия да върне Украйна в напълно зависима и подчинена позиция. И събра страната си и световната общественост заедно по исторически начин. Това е неговото голямо постижение“, каза Кисинджър.

Остава въпросът дали Зеленски може да запази лидерството си, като сключи мир, особено мир, който включва известна жертва, посочва Кисинджър.

Запитан за руския президент Владимир Путин, с когото се е срещал няколко пъти след случайна среща в началото на 90-те години, когато Путин беше заместник-кмет на Санкт Петербург, Кисинджър каза, че той е внимателен анализатор.

Проблемът на Путин, казва Кисинджър, е, че „той е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството си за мярка“.

По време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Кисинджър се изказа в статия срещу идеята за присъединяване на Украйна към НАТО, като предупреди, че продължаването на преговорите за влизането на Украйна в НАТО рискува избухването на война.

„НАТО беше страхотна за справяне с агресивна Русия, когато беше голяма заплаха за световния мир“, каза Кисинджър. „Сега НАТО се превърна в институция, която отразява европейското и американското сътрудничество по уникален начин и е важно да го поддържаме. Важно е обаче да се признае, че ще възникнат големи проблеми в отношенията на Близкия изток и Азия с Европа и Съединените щати. А НАТО е институция, чиито членове не са непременно със съвместими възгледи", предупреди Кисинджър.

Въпросът е как да се сложи край на тази война. „В крайна сметка трябва да се намери място за Украйна и място за Русия – ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа“, каза дългогодишният дипломат.

Америка и Китай са „две страни със способността да доминират в света“, смята Кисинджър. „Те са съперници, управлявани от несъвместими правителства, във време, когато технологиите могат да унищожат света. Затова втора Студена война е потенциално дори по-опасна от първата. И двете суперсили вече имат сравними икономически ресурси за първи път, а технологиите за унищожаване са още по-страшни, особено с навлизането на изкуствения интелект“.

Кисинджър казва, че в тази връзка е дълбоко притеснен. „Други страни също ще искат да се възползват от това съперничество, без да разбират неговите уникални аспекти“, каза той. „Така че навлизаме в много тежък период“, прогнозира 99-годишният дипломат.