Китай бързо модернизира ядрените си сили

Според американското правителство китайският арсенал е от около 200 ядрени оръжия

Свят
11:10 - 01 Март 2021
1346
Китай бързо модернизира ядрените си сили

Китай изглежда ускорено модернизира ядрените си сили. Държавата разработва по-нови ядрени ракети в подземни силози, вероятно за да подобри способностите за бърз отговор при ядрена атака. Това твърди американски експерт, който е анализирал сателитни снимки със строителство на ракетен полигон, информира АП.

Ханс Кристенсен, който отдавна следи развитието на американските, руските и китайски ядрени сили, коментира, че сателитните изображения подсказват, че Китай реагира срещу засилващата се заплаха от САЩ.

През последните години САЩ обявиха, че модернизирането на ядрените сили на Китай е основното оправдание Вашингтон да инвестира стотици милиарди долари през следващите две десетилетия за натрупване на изцяло нов ядрен арсенал на САЩ.

Няма индикации, че САЩ и Китай се насочват към въоръжен конфликт и особено ядрена война. Но анализът на Кристенсен е публикуван в момент на високо напрежение между САЩ и Китай в различни сфери - от търговия до национална сигурност.

По-силни китайски сили може да се превърне във фактор при калкулиране на американския военен отговор при агресивния действия на Китай, особено срещу Тайван или в Южнокитайско море.

Пентагонът отказва да коментира анализа на Кристенсен, но миналата година публикува ежегоден доклад за развитието на китайската армия, че Пекин възнамерява да засили готовността на ядрените си сили в мирно време с поставяне на повече в подземни силози и готовност да действа при по-високо ниво на тревога, при което може да изстреля ракети, ако има предупреждение за атака.

Пентагонът твърди, че Китай модернизира ядрените си сили като част от по-мащабен план за изграждане на въоръжени сили до средата на века, които ще са равни с американските сили и дори в някои случаи ще имат превъзходство.

Според американското правителство китайският арсенал е от около 200 ядрени оръжия. Пентагонът прогнозира, че Китай най-малко ще удвои размера на ядрения си арсенал през следващите 10 г.

Кристенсен, анализатор от Федерацията на американските учени, коментира, че сателитните снимки изглежда показват, че в края на миналата година Китай е започнал строителството на 11 подземни силоза на голям ракетен полигон в северно-централната част на Китай. По-рано започна строителство на други пет силоза. В публичната част от доклада на Пентагона не се посочва някакъв конкретен брой силози на полигона.

Тези 16 силоза, установени от експерта, са допълнение към 18-20, които в момента действат. В тях има по-стари междуконтинентални балистични ракети DF-5.

Трябва да се посочи, че дори Китай да удвои или да утрои броя на силозите с междуконтинентални балистични ракети, това би представлявало малка част от броя на силозите на САЩ и Русия, пише Кристенсен в блога на федерацията.

По думите му ВВС на САЩ имат 450 силоза, от които 400 са заредени, а Русия има около 130 действащи силоза.

Почти всички нови силози, открити от Кристенсен, изглежда са създадени за по-ново поколение китайска междуконтинентална балистична ракета DF-41, която е с твърдо гориво, което позволява по-бърза подготовка за изстрелване на ракетата в сравнение с DF-5, която е с течно гориво и изисква повече време. DF-41 може да удари Аляска и по-голямата част от континенталната част на САЩ.

Китай вече има ракета DF-41 с мобилно базиране.

Според Кристенсен Китай се опитва да увеличи жизнеспособността на ядрените си сили.