Китай блокира 4-милионен град след установено огнище

Страната постави вируса под контрол, но бе на ръба около потенциална втора вълна

Свят
13:07 - 13 Май 2020
3681
Китай блокира 4-милионен град след установено огнище

Град в североизточен Китай частично е блокиран и е прекъснал транспортните връзки след появата на местен коронавирусен клъстер, който подхранва нарастващите страхове от втора вълна от инфекции, съобщава АФП.

Дзилин, с население над четири милиона души, спря с автобусни услуги в сряда и заяви, че ще позволи на жителите да напуснат града само ако са тествали отрицателно за COVID-19 през последните 48 часа и завършат неуточнен период на "стриктна самоизолация".

Всички кина, закрити фитнес зали, интернет кафенета и други затворени места за забавление трябва незабавно да затворят, а аптеките трябва да отчитат всички продажби на треска и антивирусни лекарства, се казва в съобщение на местната власт.

Градът се намира в провинция Дзилин, с население над 27 млн. души.

В края на почивните дни бе съобщено за струпване на инфекции в предградието на Шулан, като заместник-кметът на Дзилин предупреди в сряда, че ситуацията е "изключително тежка и сложна" и "има голям риск от по-нататъшно разпространение".

Градът отчете шест нови случая в сряда, всички свързани с клъстера Шулан, с което общият брой, свързани с местен перач, е 21.

Предградието Шулан спря обществения транспорт, както и влаковете, напускащи града в неделя. Град Дзилин, вторият по големина в провинция Дзилин, също прекрати влаковите услуги от основната си жп гара в сряда сутринта, съобщи държавният оператор CCTV.

Китай до голяма степен постави вируса под контрол, но бе на ръба около потенциална втора вълна, тъй като премахна блокирането и ограниченията в цялата страна.

Появата на нови случаи в Ухан през последните дни, след седмици без инфекции, предизвика кампания за тестване на всички 11 милиона жители в града, където COVID-19 се появи за първи път в края на миналата година.