Китай бори манипулацията на данни чрез законови промени

Свят
09:33 - 23 Април 2024
796
Китай бори манипулацията на данни чрез законови промени

Китай ще преразгледа своя закон за статистиката в опит да се бори с постоянните манипулации на данни. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавната информационна агенция Синхуа.

Проектът за изменение на закона за статистиката ще помогне за укрепване на статистическия надзор и ще помогне на властите да определят правната отговорност. Той е представен за обсъждане в постоянната комисия на Общокитайското събрание на народните представители.

През последните години статистическата работа в Китай бе изправена пред проблеми като повтарящи се забрани за измами, несъвършена система за надзор и дребни санкции за нарушенията.

Анализаторите отдавна са скептични по отношение на надеждността на китайските данни, особено след като правителството се опита да разсее опасенията на пазара относно продължително икономическо забавяне.

Правителството многократно е обещавало да разследва и наказва служители за фалшифициране на икономически данни или намеса в статистическата работа, за да помогне за подобряване на качеството на данните.

Последният ход на Китай има за цел да поддържа ръководството на управляващата комунистическа партия в статистическата работа и да изгради пълна система за статистически надзор. Властите ще увеличат глобите за незаконно поведение от страна на фирми и публични институции, които отказват или забавят отчитането на данни, като такива нарушения ще се отразяват в техните кредитни досиета.