Китай цензурира Киану Рийвс

"Матрицата", "Джони Уик" и "Скорост" са сред свалените заглавия от платформите

Шоу
16:40 - 25 Март 2022
2638
Китай цензурира Киану Рийвс

Китайски стрийминг платформи са премахнали от съдържанието си филми и видео материали с участието на актьора Киану Рийвс след негово участие в свързан с Тибет концерт, организиран от неправителствена организация, подкрепяна от Далай Лама, съобщи Ройтерс.

Проверка на агенцията установи, че някои от най-популярните продукции с участието на Рийвс като франчайзите на "Матрицата" и "Джони Уик", както и филмът "Скорост" са сред свалените заглавия от платформите. Ройтерс не може да определи кога е премахнато съдържанието.

В. "Лос Анджелис таймс", който пръв съобщи новината в четвъртък, писа, че поне 19 филма са спрени на платформата Tencent Video.

Съдържание, свързано с филмите "Матрицата" и някои други продукции с участието на Рийвс все още се появяват на търсене в китайската мрежа WeChat, търсенето на името му на английски език и в превод на китайски не посочва резултати.

Ройтерс не получи своевременно коментар нито от платформата iQiyi и "Tencent Holdings" - компанията, която управлява Tencent Video и WeChat, нито от представители на Рийвс.

В края на януари Рийвс бе подложен на остра критика от потребителите на китайски социални мрежи, някои от които призоваха за бойкот на творчеството му в Китай, след като стана известно, че актьорът планира да участва на 3 март на концерт, организиран от неправителствената организация Tibet House US, ползваща се с подкрепата на духовния водач Далай Лама.

Рийвс участва в концерта, който бе виртуален заради ограниченията за пандемията от новия коронавирус и така предизвика още повече критики онлайн. По ирония на съдбата акторът има 1/8 китайска кръв.

Пекин обвинява Далай Лама, който е в изгнание в Индия, че подклажда сепаратизма в Тибет.