Китай и Русия пак заедно

Пекин и Москва търсят подкрепа в ООН срещу санкциите

Политика
11:50 - 24 Март 2021
2556
Китай и Русия пак заедно

Китай и Русия призовават за среща на ООН, на която да потърсят международна подкрепа срещу наложените им от ЕС и САЩ санкции.

 „Ние се противопоставяме на политизирането на въпросите за правата на човека и отхвърляме намесата във вътрешните работи на други страни", обявяват в своето изявление външните министри на Китай и Русия.

Западните санкции са като „закона на джунглата“, коментира китайският външен министър Уан И. Държавите трябва да се държат заедно, за да се противопоставят на всички форми на едностранни санкции, допълва още той.

Лавров похвали Китай като „приятел“, „стратегически партньор“ и „страна с подобно мислене". По думите му Москва вече „няма отношения с Европейския съюз като организация. Цялата инфраструктура на тези отношения е унищожена от едностранните решения на Брюксел".

„Европа прекъсна тези отношения и ние имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси. Това обективно доведе до факта, че отношенията ни с Китай се развиват по-бързо“, добавя Лавров.