Китай и Русия поведоха коалиция срещу Запада

Те обвиняват САЩ в нарушаване на човешките права и расова дискриминация

Свят
12:09 - 06 Октомври 2020
2020
Китай и Русия поведоха коалиция срещу Запада

Китай, Русия и други над 20 държави призоваха САЩ и западните страни да прекратят едностранното използване на санкции, които според тях затрудняват борбата им срещу коронавируса, информира АФП.

В съобщение, прочетено от китайския постоянен представител в ООН Чжан Цзюн, те обвиняват САЩ в нарушаване на човешките права, системна расова дискриминация и възпрепятстване развитието на държавите с налагане на икономически санкции.

В декларацията се казва, че отговорът срещу коронавируса и възстановяването от здравната кризa изисква световна солидарност и международно сътрудничество.

Ние обаче продължаваме да сме свидетели на прилагането на едностранни принудителни мерки, които са в разрез с целите и принципите на Хартата на ООН и международното право. Възползваме се от тази възможност да призовем за незабавна отмяна на едностранните принудителни мерки, за да се позволи на всички членове на международната общност да предприемат ефективен отговор срещу коронавируса, подчертават те.

Под декларацията са се подписали Китай, Русия, Северна Корея, Иран, Никарагуа, Венецуела и други държави. САЩ са наложили санкции срещу всички тези страни.

Декларацията бе прочетена на Третия комитет на Общото събрание, който е с фокус правата на човека и хуманитарните дела.