Китай и Япония обсъдиха въпроси, свързани със сигурността

Пекин миналата година увеличи военните си разходи със 7,1 процента

Свят
13:04 - 22 Февруари 2023
1262
Китай и Япония обсъдиха въпроси, свързани със сигурността

Китай и Япония осъществиха първите си официални разговори за последните четири години по въпроси от сферата на сигурността. В тях Пекин изрази безпокойство от увеличаването на бюджета за отбрана на Япония, а Токио – от връзките на Пекин с Русия и предполагаемото използване на шпионски балони, предаде Асошиейтед прес.

Преговорите се състояха на фона на нарастващото напрежение между втората и третата по големина икономики в света.

През декември 2022 г. Япония заяви, че през следващите пет години ще удвои разходите си за отбраната, така че те ще надхвърлят два процента от нейния БВП и ще възлизат общо на 320 милиарда долара. Освен това Токио планира да се сдобие с ракети с по-голям обсег на действие, способни да достигнат континентален Китай, както и с други муниции. 

Пекин, който харчи над четири пъти повече от Япония за въоръжените си сили, миналата година увеличи военните си разходи със 7,1 процента. 

"Ситуацията около международната сигурност претърпя големи промени и виждаме завръщане към еднополюсния свят, протекционизма и манталитета от времето на Студената война", заяви китайският заместник външен министър Сун Фъндун в началото на срещата си с японския си колега Шигео Ямада.

След края на разговорите Сун каза, че двамата са обсъдили освобождаването на отпадъчни води от разрушената ядрена централа "Фукушима" в Тихия океан, както и "деблокирането" на веригите за промишлени доставки.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония и важна производствена база за японските компании, отбелязва АП. 

В отношенията между Япония и Китай има много възможности, но се сблъскваме и с много проблеми и с въпроси, будещи безпокойство, е казал Ямада пред Сун. Той е дал за пример териториалния спор между двете държави за необитаемите острови в Източнокитайско море, известни в Япония като Сенкаку, а в Китай - като Дяоюй, а също неотдавнашните съвместни военни учения на Пекин с Москва и предполагаемите китайски шпионски балони , забелязани над Япония поне три пъти от 2019 г. насам.

В изявление на японското външно министерство, разпространено след срещата между Ямада и Сун, се посочва, че двете страни са се споразумели да се опитат да установят пряка гореща линия за комуникация "към пролетта" и да засилят диалога между висшите си служители по сигурността.