Китай инсталира ескалатори в някои планински региони

Туристите вече няма да прекарват часове до върха

Новини
14:17 - 10 Септември 2024
719
Китай инсталира ескалатори в някои планински региони

Планинският туризъм най-вероятно никога няма да бъде същият, пише британското издание Dailymail. Доказателството за това твърдение идва от Китай и инсталирането на ескалатор, който да облекчи изкачването от близо 688 метра надморска височина.

Въпросната инсталация е проектирана в каньона Енши в провинция Хубей.

Изграждането на тази конструкция е особено скъпа инвестиция, но не е единствената. Конструкция за близо 2.2 милиона долара помага на планинарите да изкачат близо 350 метра без усилия в планината Тианю в провинция Жеджианг. Освен безпроблемно изкачване, от ескалатора идва и водна пара, която да охлажда гостите по време на изкачването. Разходка до върха без ескалатор е отнемала средно около 50 минути, но с ескалаторите отнема близо 10 минути. Китайските социални мрежи са залети от новите инсталации.

Първоначалните планове обаче са малко по-различни, китайските компании са обмисляли идеята за построяването на лифт, но направените проучвания показват, че изграждането на подобна конструкция повишават значително риска. Мнозина приемат тази иновация положително, особено след като ще даде възможност на повече хора с физически проблеми да стигнат до върха и да бъдат малко по-мобилни.

Популярните планински пътеки не са засегнати и за онези, които искат да тренират и да се насладят на разходката си. Ескалаторът в каньона Енши струва близо 5.6 милиона долара и отнема около 20 минути до изкачването на върха. Проектиран е така, че близо 7300 души могат да стигнат върха на всеки час и да се върнат обратно.