Китай иска БРИКС да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7

23 държави проявяват интерес да се присъединят към блока

Новини
08:11 - 21 Август 2023
2359
Китай иска БРИКС да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7

Китай ще настоява блокът от нововъзникващи пазари БРИКС, в който членуват освен Китай също Бразилия, Русия, Индия и Република Южна Африка, да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7 тази седмица, когато лидери от целия развиващ се свят се събират в Йоханесбург, за да обсъдят най-голямото разширяване на форума от повече от десетилетие, пише "Файненшъл таймс".

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани повече от 60 държавни и правителствени ръководители на срещата на върха в Йоханесбург, започваща в сряда, като се очаква няколко държави да бъдат поканени да се присъединят към блока, това са заявили за "Файненшъл таймс" южноафрикански източници, запознати с хода на преговорите по въпроса.  В навечерието на срещата на върха обаче се съобщава за конликт между Делхи и Пекин относно разширяването.

Смята се, че 23 държави проявяват интерес да се присъединят към БРИКС. 

Цитиран е китайски представител, който е заявил, че ако БРИКС бъде разширен така, че да представлява подобна част от световния Брутен вътрешен продукт като Г-7, тогава колективния глас на тези държави в света ще стане по-силен. Междувременно външният министър на Република Южна Африка Наледи Пандор каза, че е изключително погрешно да се разглежда потенциалното разширяване на БРИКС като антизападен ход. Въпреки това западните столици вероятно

гледат с тревога на евентуалното присъединяване на страни като Иран, Беларус и Венецуела към Русия и Китай,

пише "Файненшъл таймс".  

Иначе вестникът посочва, че Аржентина, Саудитска Арабия и Индонезия се борят да станат първите нови членове на БРИКС от основаването на групата през 2010 година. Руският президент Владимир Путин няма да участва в срещата в Йоханесбург. Това ще спести на Претория необходимостта да изпълни законовото си задължение да арестува руския лидер, след като Международният наказателен съд го обвини във воденето на война срещу Украйна.