Китай иска да купи най-големите находища на сребро в Сибир

Новини
15:57 - 22 Август 2023
2428
Китай иска да купи най-големите находища на сребро в Сибир

За покупката на активите на Polymetal в Русия кандидатстват не само местни, но и китайски компании, предимно от минната индустрия. Ръководителят на компанията Виталий Несис говори за интереса на чуждестранните инвеститори в интервю за Financial Times, пише lenta.ru.

В началото на август Polymetal обяви планове да напусне Русия и напълно да продаде активи в страната, което през 2022 г. донесе на компанията повече от половината EBITDA. Шефът на компанията Виталий Несис обясни това решение с риска от санкции, включително срещу компанията майка (9,9% от ценните книжа на Polymetal са собственост на американския инвестиционен фонд BlackRock).

Според Дмитрий Смолин, старши анализатор в инвестиционна банка Sinara, стойността на руските активи на компанията е 2-2,5 милиарда долара, включително дългове от 2,39 милиарда долара.

Polymetal е най-големият производител на сребро в страната и един от основните добивни компании за злато, разработва находища в Урал, Сибир и Далечния изток.

На 7 август компанията се пререгистрира от остров Джърси в Казахстан и ще продължи да развива бизнеса си само извън Русия.

Според Несис промяната на регистрацията е била необходима, за да не се загуби целият руски бизнес. В настоящата среда ръководителят на компанията очаква да може да получи значителна полза от активите, въпреки че отстъпката от цената при продажбата е неизбежна.

В същото време Polymetal планира да приключи сделките за шест до девет месеца, което според експертите, като се има предвид мащабът на бизнеса, изглежда много кратко време. Допълнително усложнение е необходимостта от координиране на сделки както с руските власти, така и с американските, ако компанията иска да се защити от санкции.