Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Свят
16:00 - 13 Май 2024
1110
Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Китай и Южна Корея са изправени пред нарастващи трудности и трябва да засилят сътрудничеството си без външна намеса. Това заяви китайският външен министър Ван И на южнокорейския си колега, съобщава "Ройтерс".

Външният министър на Южна Корея Чо Тае-юл е на посещение в Пекин. Там той отбеляза, че двете страни трябва да поддържат инерцията на сътрудничество и внимателно да управляват връзките, така че несъгласието да не прерасне в конфликт.

Това е първото посещение на Чо в Китай от встъпването му в длъжност през януари и първата визита в страната на южнокорейски външен министър от повече от шест години.

"Трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени отношенията между Китай и Южна Корея, очевидно се увеличиха, което не обслужва общите интереси на нашите две страни и е нещо, което Китай не иска да вижда", подчерта Ван.

"Надявам се, че Китай и Южна Корея ще се обърнат един към друг без намеса и ще работят заедно за насърчаване на здравословно и стабилно развитие на отношенията", посочи той.

Икономическите отношения между Южна Корея и Китай са изправени пред рискове и предизвикателства поради все по-ожесточената конкуренция по отношение на технологиите, заяви Чо пред южнокорейските бизнес лидери преди разговорите си с Ван.

По негови думи някогашните взаимно изгодни икономически връзки са били изправени пред засилващо се съперничество и обеща подкрепа за бизнесмени, които се стремят да използват пазарните възможности в Китай, като същевременно минимизират всички съпътстващи рискове.

На фона на засилващото се съперничество между САЩ и Китай президентът на Южна Корея Юн Сук-йол се стреми да следва внимателен път в отношенията на страната си с Китай - най-големият търговски партньор на Южна Корея. Като верен съюзник на САЩ обаче, неговото правителство надига повече глас по отношение на напрежението в Тайванския проток и репатрирането от Китай на севернокорейски дезертьори, наред с други въпроси.