Китай изпрати два ледоразбивача на научна експедиция в Антарктида

Свят
14:37 - 01 Ноември 2023
1771
Китай изпрати два ледоразбивача на научна експедиция в Антарктида

Ледоразбивачите „Сюелун“ („Снежен дракон“) 1 и 2 с екипи от учени на борда потеглиха в сряда от пристанището на Шанхай на 40-ата китайска научноизследователска експедиция до Антарктида, съобщи Синхуа.

Към експедицията се присъедини товарният кораб „Тянхуей“, който отплава от пристанището на Чжанцзяган в източната провинция Цзянсу. Той превозва материали и оборудване за изграждането на нова китайска станция в Антарктида. За пръв път китайска антарктическа научноизследователска мисия ще бъде осъществена от три кораба. Общо в експедицията ще участват 460 души от 80 различни организации. Връщането на корабите е планирано за април 2024 г.

Една от основните задачи е изграждането на петата поред научна станция на Китай в Антарктида. Тя ще бъде разположена в крайбрежната зона на море Рос. През летния сезон в пункта ще дежурят 80 специалисти, а през зимния - 30.

Учените също така ще проучат въздействието на изменението на климата върху екосистемите там и ще наблюдават водната среда и атмосферата. Освен това се планира участие в международни проекти за оценка на състоянието на ледената покривка, по-специално съвместно с Норвегия и Австрия. Китайската експедиция планира активно да си сътрудничи в областта на логистиката със САЩ, Великобритания, Австралия, Италия, Южна Корея, Русия, Чили и редица други страни.