Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Местни медии съобщиха, че Пекин ще прокара всеобхватен закон за националната сигурност

Свят
17:34 - 21 Май 2020
2443
Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Китайската комунистическа партия сигнализира, че се насочва към поемане на пълен контрол над Хонконг, променяйки статута на полуавтономния град. Топ представител заяви, че Пекин планира да промени системата, която позволи на територията да се радва на полуавтономия през последните 23 години, пише "Вашингтон пост".

След постоянно подкопаване на политическите свободи и независимата съдебна система на Хонконг, партията изглежда се подготвя да промени Основния закон, миниконституцията на Хонконг, в който са заложени невиждани в континенталната част на Китай права като свободно събиране и медийна свобода.

Новата тактика бележи ескалация на енергичните действия на Пекин в бившата британска колония. Тя е най-ясната индикация, че Пекин гледа на Хонконг като на размирен регион, който трябва да се подчини след мащабните антиправителствени протести през миналата година.

Китай показа ясно, че ще наложи контрол над Хонконг чрез "подобряване" на управлението му.

"Ние ще гарантираме дългосрочната стабилност на "Една държава, две системи", каза председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC) при откриването на заседанието на топ политическия орган. Срещата е първата част от двете сесии, които ще продължат в петък с ежегодното заседание на парламента.

"Ние ще продължим да подкрепяме подобряване прилагането на системите и механизмите, заложени в конституцията и Основния закон", отбеляза председателят.

Местни медии в Хонконг съобщиха, че Пекин ще прокара всеобхватен закон за националната сигурност в Хонконг, заобикаляйки местния законодателен орган и местната власт.

Законът, който ще е за борба с подривна дейност, изглежда е в отговор на продемократичните протести, които според Пекин са организирани от сепаратистки сили с помощта на чужда намеса.

Според сделката между Великобритания и Китай преди предаването на Хонконг под китайски контрол през 1997 г. територията се предполага, че трябва да се радва на относителна свобода до най-малко 2047 г. под принципа "Една държава, две системи".