Китай надува мускули около Тайван, провежда учения със стрелби

Маневрите, разпределени на шест места, трябва да приключат по обед в неделя

Свят
08:59 - 04 Август 2022
1701
Китай надува мускули около Тайван, провежда учения със стрелби

Народноосвободителната армия на Китай започна военни учения, включващи бойни стрелби по водите и във въздушното пространство около остров Тайван, съобщи китайската държавна телевизия в четвъртък.

В източната част на Тайванския проток са нанесени "прецизни удари с ракети с голям обсег", се казва в съобщение на източното командване на Китай. Тайван съобщи, че няколко китайски самолета са пресекли за кратко разделителната линия в протока.

Ученията, разпределени на шест места, трябва да приключат по обед в неделя. Те последваха посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, пътуване, осъдено от Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е част от китайската територия.

Показателно е, че на север, изток и юг зоните за учения разполовяват териториалните води на 12 морски мили от брега, за които Тайван претендира - нещо, което според тайванските служители е предизвикателство към международния ред и се равнява на блокада на неговото морско и въздушно пространство.

Местата обграждат острова в безпрецедентна формация, каза Мън Сянцин, професор в Националния университет по отбрана, пред китайската държавна телевизия, описвайки как може да се развие една действителна военна операция срещу Тайван. "Всъщност това създаде много добри условия за нас, когато в бъдеще прекроим нашия стратегически пейзаж, благоприятен за нашето обединение", каза той.

Китайските сили в два района край северното крайбрежие на Тайван биха могли потенциално да блокират голямото пристанище Килон, докато ударите могат да бъдат нанесени от район източно от Тайван, насочен към две военни бази в Хуалиен и Тайдон, каза той. "Портите" към Гаосюн също могат да бъдат затворени от китайски военни край югозападния бряг, описа Мън.