Китай налага ограничения на износа на редки метали

САЩ
11:12 - 04 Юли 2023
1489
Китай налага ограничения на износа на редки метали

Китай реши да ограничи износа на някои метали, широко използвани в полупроводниците, електрическите превозни средства и високотехнологичните индустрии, което е нов етап в търговската война със Съединените щати и потенциално може да причини допълнителни смущения в глобалния план вериги за доставки.

Министерството на търговията на Китай заяви, че от 1 август ще контролира износа на осем галиеви продукта и шест германиеви продукта, за да защити своята национална сигурност и интереси, ход, който анализаторите видяха като ответна акция в отговор на ескалиращите усилия на Вашингтон да ограничи технологичния напредък на Китай.

"Китай удари американските търговски ограничения там, където боли", каза Питър Аркел, председател на Глобалната минна асоциация на Китай.

"Галият и германият са само няколко от второстепенните метали, които са толкова важни за гамата от технологични продукти и Китай е доминиращият производител на повечето от тези метали. Фантазия е да се предполага, че друга страна може да замени Китай в краткосрочен план дори в средносрочен план", каза Аркел.

Галий, германий и други второстепенни метали се използват много в широколентови полупроводници в комуникационно оборудване, слънчеви панели и електрически превозни средства.

Китай е доминиращият производител на галий и германий . През 2022 г. най-големите вносители на галиеви продукти от Китай са били Япония, Германия и Нидерландия, съобщи новинарският уебсайт Caixin, позовавайки се на митнически данни. Най-големите вносители на германиеви продукти са Япония, Франция, Германия и Съединените щати, се казва в съобщението.

Контролът от страна на Китай идва, когато Вашингтон обмисля нови ограничения върху доставката на високотехнологични микрочипове за Китай, след поредица от ограничения през последните години.

Съединените щати и Нидерландия също се очаква да ограничат допълнително продажбите на оборудване за производство на чипове за китайските производители  това лято, част от усилията да се предотврати използването на тяхната технология от китайската армия.