Китай наложи санкции на посланика на Тайван в САЩ

В санкционния списък през август попаднаха и външният министър на страната Джоузеф Ву

САЩ
12:40 - 07 Април 2023
1704
Китай наложи санкции на посланика на Тайван в САЩ

Китай наложи нови санкции на посланика на Тайван в Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

На Сяо Би-ким и на членовете на семейството ѝ е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао.

Наказателните мерки, обявени от китайската служба по въпросите на Тайван, предвиждат и забрана на инвеститори и фирми, свързани със Сяо, да си сътрудничат с организации и лица от континента.

Този ход на Пекин идва след срещата на тайванския президент Цай Инуън с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на нейно междинно кацане в Съединените щати по-рано тази седмица.

"Уау, Китайската народна република току-що ме санкционира отново, за втори път", написа в Туитър Сяо в отговор на новината.

Китай наложи подобни санкции на The Prospect Foundation - организация, която се оглавява от бивш тайвански външен министър, както и на Съвета на азиатските либерали и демократи - многонационален съюз на управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван, основан през 1993 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван обвини въпросните институции, че насърчават идеята за "независимост на Тайван" в международен план.

Миналия август, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, Китай наложи санкции, включително забрана за влизане в страната на седем тайвански служители и законодатели, сред които и Сяо, по обвинения, че са "поддръжници на независимостта". Мялката беше разкритикувана от демократично управлявания остров.

В санкционния списък през август попаднаха и външният министър на Тайван Джоузеф Ву, генералният секретар на Съвета за национална сигурност на Тайван Уелингтън Ку, както и политици от Демократическата прогресивна партия.